ЧЛАНОВИ БИЈЕЉИНСКОГ ТЕКВОНДО КЛУБА „ФАЛКОН“ НИЖУ УСПЈЕХ ЗА УСПЈЕХОМ :: Semberija INFO ::

 

ЧЛАНОВИ БИЈЕЉИНСКОГ ТЕКВОНДО КЛУБА „ФАЛКОН“ НИЖУ УСПЈЕХ ЗА УСПЈЕХОМ


Бројне медаље резултат напорног рада и тренирања

Бијељински Теквондо клуб „Фалкон“ постоји од 2014. године, а чланови овог клуба нижу поносно успјехе на бројним такмичењима, што је резултат вишегодишњег рада и тренинга чланова са искусним тренерима Тијаном  Милић, Марком Милићем и Жељком Јокићем. Клуб је основао Марко Милић, који је данас и тренер у Клубу чије је сједиште у ,,Сали за функционални тренинг Фалкон”, преко пута Хотела „Дрина“ у Улици Кнеза Милоша 8А.


 
Тренери традиционалне верзије теквандоа у овом Клубу су брачни пар Тијана и Марко Милић, док је Жељко Јокић тренер олимпијског теквандоа. 


 
Од оснивања до сада, кроз клуб је прошло око двије хиљаде чланова, од којих су најуспјешнији освојили велики број медаља на различитим нивоима  такмичења.
 
Марко Милић каже да је Теквандо клуб ,,Фалкон“ основан, јер у Бијељини 2014. године није било клубова традиционалног теквандоа.
-Иако су постојале секције, тек 2014. је основан први клуб традиционалног теквандоа у Бијељини. Корак по корак напредовали смо како у Републици Српској, тако у држави и шире“, рекао је Милић, истичући да је Теквандо клуб „Фалкон“ први клуб из Бијељине који је примљен у Теквандо савез БиХ.


 
Највећи успјех, чланови „Фалкона“ остварили су прошле године, када су, на њихово велико задовољство, постали свеукупни прваци Републике Српске, док су ове године, на истом такмичењу, освојили друго мјесто.

Редовни су учесници свих такмичења у држави и региону, а учествују и на Љетњој школи спорта у Требињу, која ће, према овогодишњем плану,  бити одржана наредног мјесеца. Ове године имали су и представника на Европском првенству.

Теквандо клуб „Фалкон“ до сада је изњедрио девет црних појасева, а највећи проблем у раду им је, како кажу, финансирање такмичења и одлазака на такмичења.
 
Успјех на државном првенству БиХ

На недавном Државном првенству БиХ, одржаном у Теслићу,  на којем је учествовало око 250 такмичара из 17 клубова из БиХ, Теквандо клуб „Фалкон“ наступио је у бројчано слабијем, али такмичарски у завидном саставу.
-Наших пет такмичара освојили су десет медаља, од којих пет златних, једну сребрну и четири бронзе. Наша Наша Лана Зеленика је са шест побједа у формама и борбама узела и пехар за најуспјешнију млађу кадеткињу државе. Задовољни смо резултатима како на овом такмичењу, тако и кроз комплетну  сезону“, каже за портал ,,Семберија инфо'' поносно Милић.
 
Жељко Јокић, тренер „Фалкона“ и индивидуални тренер

Тренер Жељко Јокић, који је у Теквондо клубу „Фалкон“ од 2017. године, истиче да теквондо, који је спој атлетике и гимнастике, није намијењен демонстрирању силе, већ спортском правцу, наводећи да се теквондо техника, ван спортских дворана и сала, примјењује само у сврху самоодбране. Према његовим ријечима, теквондо краси умјетност ручне и ножне технике и атрактивност удараца из скока. Теквондо је спој атлетике и гимнастике.



-Већ од малих ногу сам изабрао борилачки спорт. Као прави заљубљеник у теквондо сваки тренинг сам давао свој максимум. Као такмичар наступао сам више на међународним такмичењима. Освојио сам друго мјесто гдје сам поражен од тадашњег европског шампиона“, каже Јокић.

Тада је, како каже, имао огромну вољу и жељу за тренингом да је могао тренирати без престанка, а имао је намјеру да упише факултет у Београду и да тамо настави тренирати омиљени спорт. Међутим, доживио је тежу повреду и тада доноси одлуку да се бави тренерским позивом.

И поред тренерског посла, Јокић није занемарио школовање, него је завршио Правни факултет. Наводи да сваки млади човјек, био он спортиста или не, не смије да занемари образовање и да би требало да ради на себи у сваком смислу.

Према његовим ријечима, своје образовање је уврстио међу приоритете, јер има предрасуда да су тренери нешколовани и да је тешко студирати и бавити се спортом, те је, управо, на личном примјеру показао супротно, да се, уз добру организацију и труд, све може постићи.
-Од тренерског хонорара плаћао сам закупнину за сале и друге  трошкове у вези са тренинзима, али сам и помагао родитељима у финансирању мог школовања. Као и сваки труд, и мој се исплатио. Након факултета, наставио сам постдипломске студије и постао магистар права, те почео радити у својој струци, али и даље радим тренерски посао који изузетно волим“, рекао је за ,,Семберија инфо'' Жељко Јокић.
 
Јокић, који има мајсторско звање у теквондоу и носилац је црног појаса 3. дан, иза себе има дугогодишње искуство тренера на бијељинској, лопарској и угљевичкој регији. Каже да има одличну сарадњу са оснивачем Клуба Марком Милићем, те да велику захвалност дугује свом тренеру Пери Симикићу, који у Угљевику има Теквондо клуб „Симикић“ и који је носилац мајсторског звања црни појас 6. дан.
-За мене је теквондо начин  живота. Колико је овај спорт цијењен, говори и чињеница да је теквондо обавезан у школи. Учи нас поштовању, прије и послије тренинга, постоји поклон ученика и тренера. Учи нас дисциплини, јача самопоуздање“, нагласио је Јокић.
 
Родитељима савјетује да је теквондо одличан спорт, те да не спутавају дјецу уколико желе да тренирају овај борилачки спорт, док  је одраслима савјетовао што више физичке активности, да више шетају и само нужно користе аутомобил.
 
Тренинзи су битни за све

У оквиру Теквондо клуба „Фалкон“, осим примарног бављења теквондоом, постоји Школа спорта за дјецу од три године, а организовани су групни тренинзи, полу-персонални и персонални.
-У пандемији вируса корона, као и све остало, и спорт стангира, с тим да је дошло до експанзије персоналних тренинга које сам почео на иницијативу заинтересованих потенцијалних чланова“, каже Јокић.

Каже, прије индивидуалних тренинга неопходно је да зна много тога о жељама и здрављу особе коју тренира, јер не тренирају сви из истих разлога.
-Неко има недостатак физичке активности, неко жели да смрша... Неки желе анти стрес тренинг,  који је јако доста тражен, јер сви ми живимо брзим и стресним животом. Оно што је јако битно је и здравствено стање, да ли има повреда или проблема са одређеним дијеловима тијела“, објашњава Јокић.
 
Он је апеловао на све на локалном и републичком нивоу да несебично помажу спорт у складу са могућностима,  јер је то, поред школе, како је рекао, прави пут за психофизички развој дјеце и омладине.
Сви заинтересовани за теквондо, Школу спорта за дјецу старости од три године, групне тренинге, полу-персоналне и персоналне тренинге могу добити у просторијама Теквондо клуба „Фалкон“, у стамбено-пословном објекту преко пута хотела „Дрине“. Персонални тренинзи се одржавају и у насељу Интергај, у женској теретани „Фитбоди“,  или по жељи у некој другој теретани, на отвореном...

Ударачка вјештина

Теквондо је ударачка вјештина коју одликују атрактивне ножне технике и брзина, односно дисциплина која нам показује начине јачања нашег духа и животне енергије, тренирањем нашег тијела и ума, кажу за ,,Семберија инфо'' тренери Жељко Јокић и Марко Милић.
 
Званични спорт на Олимпијади

Данас се теквондо сматра једном од најпопуларнијих борилачких вјештина и спортова и један је међу званичним спортовима на Олимпијади, а број вјежбача у свијету се процјењује на више од 100 милиона.
 

Семберске новине - Семберија инфо