КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ФУДБАЛ ЗА 10 ГОДИНА: У ЖЕНАМА ЈЕ СПАС, РОБОТИ ШАЉУ СУДИЈЕ У ПЕНЗИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ФУДБАЛ ЗА 10 ГОДИНА: У ЖЕНАМА ЈЕ СПАС, РОБОТИ ШАЉУ СУДИЈЕ У ПЕНЗИЈЕ


Foto: Ilustracija
Будућност фудбала као игре, као спорта и као бизниса који покреће свет и обрће милијарде новчаница, решава се управо сада док читате ове редове. "Приређивачи" фудбалске игре, УЕФА и ФИФА слушају "воx попули", читају аналитику, а она каже да конзументи (читај, навијачи) вапе за променама, не желе више да гледају "досадних 90 или 120 минута" и силне провере спорних ситуација - желе брзину, акцију, голове, краћу форму, желе мање прекида, желе још већи спектакл, о чему смо писали претходног пута.

Врховни доносиоци одлука стреме ка великим променама, од којих су се неке већ реализовале, неке се управо дешавају а неке ће се догодити у наредним годинама како би фудбал остао сасвим близак стотинама милиона надолазећих навијача и гледалаца. Већ је констатовано да ће највеће промене у фудбал унети технологија, и већ јесте, која својим незамисливим могућностима преузима контролу над игром, одлукама судија, али и преузима превласт по питању доживљаја једног спектакла какав је фудбалска утакмица.

Наредни редови доносе још три предикције будућности фудбала из угла специјализованог портала "Тхе Футуре оф Соццер", још три кључне промене које би фудбалу требало да донесу дуг и срећан живот.
 
У женама је спас!
 
Као и када је о технологији реч, и за женски фудбал се лако могло претпоставити да ће играти кључну улогу за добар "пласман" овог спорта ка навијачима у будућности. Све друштвене околности једноставно указују да ће то бити тренд, јер су нове генерације, за разлику од ранијих, брижније по питању родне равноправности и инклузију свих. Према њима, жене треба да имају једнака права, хомосексуалци треба да буду укључени и да слободно наступају (све је већи број геј спортиста који се аутују), а расизам се више не толерише. 

И навијачи и играчи нове генерације су много спремнији да говоре о овим питањима и стога ће клубови и савези све чешће поступати у складу са тим, а то значи и далеко већу заступљеност женског фудбала, али и поменутих група у целини у фудбалској индустрији.
 
Дакле, то је сентимент нових генерација и став који ће доминирати.
 
Женски фудбал је једна од сфера која има огроман потенцијал и у којој се могу направити велики помаци у сваком смислу. Видели смо да се то управо и дешава у последњој деценији. Обим такмичења дама се значајно повећао и вероватно ће наставити у том правцу јер се број навијачица и играчица, из године у годину, увећава широм света.

То је терен на коме ФИФА у будућности може профитирати, делимично надокнађујући пад "шера" мушког фудбала у развијеним земљама. За власнике клубова и спонзоре то би такође могао бити атрактиван начин да се генеришу додатни приходи и да се привуку нови навијачи који са собом доносе новац. За неверне Томе који и даље мисле да је фудбал искључиво мушка ствар, запитаће се да ли је то баш тако када "прогуглају" меч Лиге шампиона за жене између Барселоне и Реала који је пратило рекордних 91.000 навијача.

Такође, о екпанзији и већим улагањима ФИФА у женски фудбал сазнали смо и из прве руке, када је за Телеграф и на ту тему недавно говорио и селектор женске репрезентације Малдива, Србин Давор Бербер.
 
Игра се убрзава, играчи постају савршене спринтерске машине

Све релевантне статистике показују: фудбал је постао бржа игра, игра већег интензитета. Фудбал се развија ка томе да буде експлозивнији, где су технички и спринтерски нивои играча кључни. Навијачи траже брзину, акцију, и клубови, зарад останка у врху и у уделу капитала, то теже и да им понуде. Број спринтова и акција високог интензитета се неумитно повећава и повећаваће се, што ће резултирати на убрзању динамике саме утакмице.

Наравно, овакав приступ има и своје последице а то је и већа потрошња играча у будућности. То неминовно значи да ће се време трајања утакмица скратити као што већ постоји идеја и она је тренутно у тест фази у неким нижим лигама. То је логичан потез јер играчи неће бити у стању да у 90 минута одрже такав интензитет током читаве сезоне. Последице таквог напора по играче су већ видљиве и штетне. Многе утакмице високог интензитета резултирају повредама фудбалера што за клуб значи и велики губитак уложеног капитала.

Логично, власници клубова, УЕФА и ФИФА као највише организације, стремиће ка томе да се спрече честе повреде и дуга одсуства оних који су ударни актери фудбалског бизниса и око којих се све врти. Солидно поуyдан начин да се играчи сачувају је скраћење времена трајања утакмица (на 60 минута, два пута по 30) и већи број измена. Засад је то пет, али се тежи ка још ефикаснијем решењу - да измене играча буду као у рукомету или хокеју.

Такође, у догледној будућности играчи ће добијати више времена за предах током утакмица кроз паузе за освежење и петоминутне паузе током полувремена. Неке прогнозе кажу да би утакмица могла бити подељена на четвртине. У таквим околностима, са више пауза током меча, удовољиће се и навијачима који ће тако добити више времена да се посвете свему ономе што прати спектакл као што је, на пример, коментарисање на друштвеним мрежама.

Суђење ће готово у потпуности преузети роботи

Познати амерички иноватор и футуриста Реј Курцвајл је све ово што се догодило друштву предвидео у свом славном делу "Сингуларитет је близу". Са силом технологије попут генетике, вештачке интелигенције и нанотехнологије које се из године у године незадрживо развијају, само је питање времена када ћемо доћи до тренутка да машина/робот постане моћнија од људске интелигенције. То, заправо, више није фикција! Фудбал, као и остале сфере друштва, то не могу избећи.

Интеграција ВАР система је први прави и досад најобимнији уплив технологије у фудбал и остаће записан као револуционаран корак ка поштенијој борби два тима. Нису сви задовољни ВАР одлукама, било је и разлога за такве погледе, али је суштински видео технологија донела фер такмичење, као и у неким другим спортовима (тенис, одбојка) уз то и преко потребне тајм-ауте за играче.

На ВАР-у се неће стати.

Са новим супермодерним, суперпрецизним камерама, те сензорима, који се данас могу инсталирати где год замисли људски ум, и са напретком самог ВАР система, слика будућности суђења је предвидива - арбитража ће готово у потпуности бити сведена на вештачку интелигенцију. Судије, посебно махачи, би требало да се добро замисле за свој посао, и они полако почињу да буду замењиви, попут најобичнијих радника на траци у некој фабрици које су временом замениле роботизоване машине са вештачком интелигенцијом.

Само још неко време гледаћемо како судије решавају варнице између играча на терену и дижу заставице, показују картоне. Савези и лиге ће, јасно, одлагати неминовно, па ћемо "судијске тројке" и "судијске петорке" до даљег гледати као највеће ауторитете правде на утакмицама. Све док са врха, од оних који плаћају фудбал, не буде стигао сигнал да се, зарад још веће исправности у доношењу одлука, суђење тотално роботизује.

Није ово сценарио из главе највећих писаца футуристичких романа, ово је фудбал будућности који је ту, одмах иза угла.

(Телеграф)