У ЖЕНСКОМ ФУДБАЛСКОМ КЛУБУ „РАДНИК - БУМЕРАНГ“ ТРЕНИРАЛО ВИШЕ СТОТИНА ДЈЕВОЈЧИЦА :: Semberija INFO ::

 

У ЖЕНСКОМ ФУДБАЛСКОМ КЛУБУ „РАДНИК - БУМЕРАНГ“ ТРЕНИРАЛО ВИШЕ СТОТИНА ДЈЕВОЈЧИЦА


Непримијећени спортски бисер у Бијељини
 
Градски стадион у Бијељини мјесто је рођења Женског фудбалског клуба „Радник-Бумеранг“. Гдје би друго. Десило се 2010. године у моменту када управа Фудбалског клуба „Радник“ није много размишљала о женском фудбалу, али их је неколико заљубљеница у најважнију споредну ствар на свијету присилило да промијене мишљење. Двије године касније се формирала женска Премијер лига БиХ. Бијељинке одмах постају њен члан и сљедећих, ево, већ девет сезона никада нису напуштале елитни ранг.


 
Поред сениорског тима који има сјајне фудбалерке и биљежи пажње вриједне резултате, ЖФК „Радник-Бумеранг“ има и кадетску екипу која се такмичи у Премијер женској лиги БиХ за кадеткиње. Ова лига је формирана прије шест година. До сада су кадеткиње ,,Радника’’ два пута освајале шампионску, а три пута вицешампионску титулу. Након 14 кола актуелне сезоне налазе се на челној позицији лиге, са 13 побједа и једним неријешеним резултатом. Фудбалски савез БиХ је, у сарадњи са клубовима, припремао и покретање државне лиге за пионирке, али је пандемија корона вируса одгодила цијели процес.



-У сениорском погону имамо око 25 фудбалерки, у кадетском око 30, а у пионирском исто око 25 дјевојчица. Задовољни јесмо, али смо свјесни да може боље. Велики проблем нам представљају предрасуде које људи имају о женском фудбалу. Једна од најчешћих је она по којој је фудбал груби, мушки спорт. Када пронађемо талентоване дјевојчице најприје морамо убиједити њихове родитеље да је фудбал тимски спорт, баш попут кошарке или рукомета који подразумијева прилику да се дјевојчице развијају у психо-физичком и социјалном аспекту њихових личности. Фудбал, наравно, посједује ту једну дозу грубости, али тако је у свим контактним спортовима. За претходних 12 година рада клуба, тренирали смо више стотина дјевојчица и нико од њихових родитеља се није покајао због тога. Дјевојчице и дјевојке су уз спорт стекле бројна пријатељства и пропутовале многе градове“, рекао је за „Семберија инфо“ Драган Јевтић, предсједник ЖФК „Радник-Бумеранг“.

С обзиром на неразвијеност женског фудбала у Бијељини, управа клуба је одлучила подржати младе фудбалерке на путу њиховог стручног, тренерског образовања. Велику помоћ у том смислу су добили од Фудбалског савеза БиХ и његовог Центра за едукацију. Предсједник клуба поносно истиче шест фудбалерки ,,Радника’’ које су на тај начин стекле тренерске лиценце.



Јелена Миловић је актуелни тренер сениорског тима ЖФК „Радник-Бумеранг“ и асистент у стручном штабу женске У17 репрезентације БиХ. Маријана Вржић је асистент тренера првог тима ЖФК „Радник-Бумеранг“. Весна Његуш је тренер кадетске селекције ,,Радника’’, а Ања Стевић је њен тренер-асистент. Поред тога, Весна Његуш је помоћник селектора женске репрезентације БиХ у футсалу. Пионирску селекцију у клубу води Валентина Шакотић, а њен помоћни тренер је Драгана Стокановић. Процес образовања и усавршавања је константан у овом спортском колективу. Зато, нажалост малобројне, познаваоце прилика у ЖФК „Радник-Бумеранг“ не чуди чињеница да је током сезоне 2021/22. у свим репрезентативним селекцијама БиХ наступало 20 фудбалерки бијељинског клуба. Та чињеница довољно говори и о стручном раду тренера и о личном залагању и спортском стасавању фудбалерки.
 
У периоду од трећег до 15. маја Босна и Херцеговина је домаћин Европског првенства за дјевојке до 17 година. Захваљујући статусу домаћина, по први пут ће на првенству Европе наступати и репрезентација БиХ. Од 20 дјевојчица које ће ових дана изаћи на мегдан вршњакињама из Холандије, Данске и Њемачке, њих пет долази из ЖФК „Радник-Бумеранг“. Лана Радуловић, Кристина Текић,  Милица Јованић, Тамара Благојевић и Уна Ранкић су, својим квалитетом и односом према игри, заслужиле позив селектора и наступ пред европском публиком.

-Морам истаћи да су и Драгана Димитрић и Рајна Тешић биле предвиђене за наступ на Европском првенству, али ће, због повреда, пропустити ову јединствену прилику. Каква би то тек прича била, да један клуб из БиХ даје седам репрезентативки“, каже на крају за „Семберија инфо“ Драган Јевтић.
 
Остаје ли Софија у  Бијељини?
 
Прва асоцијација на женски фудбал у Бијељини је Софија Крајшумовић. Уникатан спој технике и брзине, заслужила је и освојила бројна признања. У клубу и репрезентацији БиХ је стуб екипе и једна од најбољих стријелаца. Довољно да неки великани европског женског фудбала покажу интересовање за њу. Већ смо чули да су неки ,,кибицовали’’ Софију.
 
НА ЕВРОПСКОМ ПРВЕНСТВУ
 
Пет ,,Радникових’’ дјевојчица и тренер Јелена Миловић учествују на Европском првенству за дјевојке до 17 година.
- Учешће на овако великом такмичењу је за мене лично круна на сво моје бављење и рад у женском фудбалу ових година. Са нестрпљењем ишчекујем први судијски звиждук и знак да игре почну. Искрено се надам да ће само Европско првенство донијети потпуно нови поглед на женски фудбал у нашој држави. Очекујем да ћемо показати једну лијепу тимску игру, те да ће дјевојке оставити и посљедњи атом снаге на терену, јер оне, заиста, заслужују да буду на Европском првенству“, рекла је Јелена Миловић.
 
 
Семберске новине - Семберија инфо