ФК РАДНИК БИЈЕЉИНА: НАСТУП У ЕВРОПИ НАЈВЕЋИ ИЗАЗОВ ЗА ПЛАВЕ :: Semberija INFO ::

 

ФК РАДНИК БИЈЕЉИНА: НАСТУП У ЕВРОПИ НАЈВЕЋИ ИЗАЗОВ ЗА ПЛАВЕ


Радник ће по други пут у историји наступити на међународној сцени. Премијерни наступ у Европи, семберски премијерлигаш имао је 2016. године. Бијељинци су тада у квалификацијама за Лигу Европе одмјерили снаге са бугарском екипом Берое. У првом мечу, на европском дебију у Старој Загори, није bilo побједника, али ни погодака, да би Бугари у реваншу били успјешнији и на Градском стадиону у Бањалуци славили 2:0. Радник ће и сада домаћин бити у граду на Врбасу, с обзиром да Градски стадион у Бијељини још не испуњава строге стандарде УЕФА.

Укупно ће се у бубњу наћи 94 тима, од којих 87 директних учесника првог кола квалификација, те седам екипа које ће се у ову фазу пласирати након што одиграју претквалификације. Већ сада позната је шира листа екипа потенцијалних ривала Радника. С обзиром да у квалификацијама не могу наступити тимови из исте државе, у оптицају је 46 клубова, могућих противника. Могући ривал Радника је сплитски Хајдук. Ту су и два представника Србије, Раднички из Ниша и београдски Чукарички, затим Словеније, Домжале и Олимпија из Љубљане, док ће Црну Гору представљати подгоричка Будућност, тако да ће сви љубитељи фудбала у региону с нестрпљењем чекати жријеб у Швајцарској.

Тим са најбољим коефицијентом у првом кругу квалификација за Лигу Европе је пољска Легија из Варшаве.

Слиједе је Стеауа Букурешт (Румунија), Малме (Шведска), Молде (Норвешка), Аполон Лимасол и АЕК Ларнака (Кипар), Хапоел Бер Шева (Израел), Фехервар (Мађарска), Динамо Минск (Бјелорусија), Спартак Трнава (Словачка).

У борби за пласман у друго коло квалификација, петопласирани тим Премијер лиге БиХ могао би за ривала имати и: Брондби (Данска), Жалгирис, Ритериаи (Литванија), Абердин, Глазгов Ренџерс, Килмарнок (Шкотска), Каират, Тобол, Ордабаси (Казахстан), Кукеши (Албанија), Алашкерт, Пјуник (Јерменија), Шахтјор Солигорск, Витебск (Бјелорусија), Крусејдерс, Динамо Тбилиси (Грузија), Вентпилс (Летонија), Стјарнер (Исланд), ИФК Норчепинг (Шведска), Хаугесунд, Бран (Норвешка), Фола Еш (Луксембург), Вадуц (Лихтенштајн), Краковија (Пољска), Нефчи Баку, Сабајл (Азербвејџан), Корк сити (Ирска), Макаби Хаифа (Израел), те бугарски ЦСКА и Левски из Софије.

Међу 55 чланица УЕФА, Босна и Херцеговина налази се на 40. мјесту са коефицијентом 6.625, док је убједљиво на првој позицији Шпанија, која има коефицијент 106.998. Жријеб првог кола квалификација за Лигу Европе на програму је сутра 18 и 19 јуна у Ниону, док су мечеви заказани за 11. и 18. јул.

- То је велика ствар, не само финансијска, него и маркетиншка. Биће промовисан клуб, играчи, град из којег долазимо, а немјерљив је понос навијача и свих симпатизера клуба. Сама чињеница да ће се име ФК Радник наћи у куглицама жријеба у Ниону 18. јуна велики је успјех. Улазимо у те утакмице без притиска, радујући се сусрету са било којим клубом. Једино нам не би било драго да путујемо у далеке земље због умора, јер бисмо, на примјер, играли утакмицу у четвртак, а већ у суботу би се играло Првенство. Можда би било и боље да извучемо афирмисане клубове јер бисмо тако најбоље оцијенили наш квалитет, али и видјели како раде неки од најбољих. Надам се да ће успјех Радника подстаћи привреднике града Бијељина да буде изграђен један прави спортски центар у овом мјесту јер оно то заслужује - истако је уочи жријеба тренер Радника Младен Жижовић.

Делегацију Радника у Ниону престављаће Слободан Ђорђић и Свјетлана Спасојевић.

ФК "Радник" Бијељина