ВАПАЈ ХРВАТА! "СРБИЈА ЈЕ ФУДБАЛСКИ ВЛАДАР БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ" :: Semberija INFO ::

 

ВАПАЈ ХРВАТА! "СРБИЈА ЈЕ ФУДБАЛСКИ ВЛАДАР БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ"


Медији у Хрватској признају како стоје ствари у овом тренутку, након одличних резултата београдских"вечитих" у УЕФА такмичењима.

Црвена звезда и Партизан су ове седмице елиминисани у осмини финала Лиге Европе и Конференцијске лиге, али су упркос томе већ били остварени изваредни резултати за српски фудбал.

То је довело до тога да Србија постане 11. најбоља лига Европе, да од сезоне 2023/24 има два тима у Лиги шампиона, а врло могуће и чак три клуба у групним фазама УЕФА такмичења. Све то, довело је до констатација у Хрватској - "Србија је фудбалски владар на простору бивше Југославије!"

То је управо и наслов колумне хрватског "Вечерњег листа", у којој је аутор Вања Дежелић истакао да је Хрватска пала на 18. позицију УЕФА лествице, чак седам корака иза Србије.

"Хрватска фудбалска репрезентација и Динамо последњих година су били ниво за себе у поређењу са земљама бивше Југославије, но нешто се уназад две године почело осетно мењати и резултати се полако назиру. Српски фудбал успешнији је од хрватског. Барем на клупском нивоу", гласи почетак анализе у"Вечерњем листу".

Аутор наводи да су и"орлови" и"ватрени" на Мундијал отишли као први у својим групама, али и да је тежи био пут Србије - преко Португала, а не Русије. И док се истиче да ће Србија свој квалитет тек морати да докаже на Светском првенству у Катару, прича се фокусира на успехе Звезде и Партизана.

Динамо је ове сезоне испао у плеј-оф рунди нокаут фазе Лиге Европе, али је био једини њихов клуб који се докопао макар европске јесени. одсећа се да ће Србија врло вероватно у сезони 2023/24 имати директног учесника групне фазе Лиге шампиона и још једног у квалификацијама, наводећи да су Хрвате скупо коштали киксеви њихових клубова против "објективно слабијих противника".

"Бодови се вреднују од сезоне 2017/18 и уз Динамо, само је Ријека у сезони 2020/21 успела да достигне групну фазу европског такмичења. Динамо је то учинио сваке од пет вреднованих сезона. Укратко , српски фудбал иде узлазном путањом. Хрватски оставља утисак као да напредује, али то треба доказати у европским такмичењима. Највећи ниво држи искључиво Динамо о којем Хрватска превиши зависи", наводи се у анализи "Вечерњег листа".

Србија и у њиховим очима доминира у региону!

(мондо.рс)