ПРВИ ЧОВЈЕК Ф1 НЕГИРА ДА ЈЕ ТИТУЛА НАМЈЕШТЕНА ФЕРСТАПЕНУ :: Semberija INFO ::

 

ПРВИ ЧОВЈЕК Ф1 НЕГИРА ДА ЈЕ ТИТУЛА НАМЈЕШТЕНА ФЕРСТАПЕНУ


Први човјек Формуле 1 Стефано Доменикали одбацио је наводе да би тај спорт поново требало да изгради повјерење.
Његови коментари су се односили на прошлогодишње контроверзне завршнице шампионата у трци у Абу Дабију, али је позвао Међународну аутомобилску федерацију (ФИА) да изврши промјене и научи лекције како би такмичење напредовало.

Доменикали је у изјави за Скај бранио кредибилитет Формуле 1 и одбацио наводе бројних навијача да је прошлогодишња трка у Абу Дабију намјештена како би Макс Ферстапен из Ред Була освојио титулу.

Ферстапен је у посљедњем кругу последње трке у сезони претекао главног конкурента за титулу Луиса Хамилтона из Мерцедеса, послије контроверзних одлука директора трке Мајкла Масија. Уочи нове сезоне Маси је смијењен са те позиције и уведена су нова правила.

"Нисам ни у једном тренутку помислио да је нешто намјерно урађено. Као човјек спорта, да сам мислио да је тако, ја не бих био тамо. И могу да гарантујем, из перспективе Формуле 1, да то није био случај", рекао је Доменикали.
Упитан да ли је потребно поново изградити повјерење, Доменикали је одговорио: "Да будем искрен, мислим да је повјерење већ ту".

"Прошле седмице смо имали састанак са свим промотерима. Готово све је распродато, што значи да Формула 1 није проблем и значи да је повјерење ту", додао је он.

ФИА је истражила дешавања у трци у Абу Дабију и ускоро ће објавити извјештај. Доменикали је рекао да је одлука о смјењивању Масија донесена како би се он заштитио, пошто је притисак био огроман и структура није у том тренутку могла да га подржи.

"Оно што би требало да избјегнемо је лична дискусија. Сви смо људска бића. Можете рећи да добро радите као возач, као екипа, као судија, али то није релевантно за кредибилитет спорта ако спорт не може да научи лекције како би то побољшао. Кредибилитет је у тој врсти акције и очекујемо да ће ФИА то узети у обзир у припремама за сљедећу годину", навео је Доменикали.

Прва трка у новој сезони Формуле 1 вози се у недјељу од 16 часова за Велику награду Бахреина.

(б92)