ФОРМУЛА 1 ПОНОВО У СРБИЈИ :: Semberija INFO ::

 

ФОРМУЛА 1 ПОНОВО У СРБИЈИ


Foto
Поводом обиљежавања годишњице једине Гран-при трке одржане у Београду 1939. године, трка болида формуле 1 Ф1 Show Run Beograd од Студентског парка до Теразија биће одржана 17. септембра ове године.

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић истакао је да се ради о догађају који се одиграва у различитим европским градовима и изразио задовољство што ће и Београд бити домаћин ове манифестације.

- За Београд је био веома важан тај 3. септембар 1939. године када је главни град био домаћин Гран-прија, тада највећег аутомобилског догађаја у свијету. Тај догађај није био нарочито помињан у историјату града, можда и зато што је повод био рођендан тада краљевића Петра Другог. Његова мајка, краљица Марија била је пасионирани возач и у нашу земљу је донијела љубав према аутомобилизму и промовисала га као начин живота.

Трка је тада била централни догађај, коју је, нажалост, засјенио напад нацистичке Њемачке на Пољску. Како год било, у том вртлогу свјетских догађаја ми смо организовали трку пред 80.000 гледалаца, а колико је тај догађај био занимљив довољно говори податак да је Београд тада имао 380.000 становника - казао је Младеновић, подсјетивши да је тада одржана и мото-трка као уводно дешавање.


Он је указао да данашњи Београд подржава овакве манифестације јер привлаче туристе који могу да се увјере да главни град има још много тога да понуди.

- Заиста смо срећни што Београд можемо да ставимо на мапу градова који имају ту врсту понуде. Бићемо као и до сада веома добри домаћини свим гостима града и надам се да неће бити отежавајућих околности. Београд има трку на Ушћу и трку на Авали, али ово је нешто заиста посебно, јер када кажете Формула 1, сви обраћају пажњу. Драго ми је и што ће са нама бити Дејвид Култард, један од легендарних возача, који ће нам својим присуством помоћи да додатно промовишемо наш град - истакао је Младеновић.

Култард, чије су се трке пратиле од 1994. до 2008. године, када се званично пензионисао, возиће болид Формуле 1 улицама Београда и то ће бити само један дио богатог програма.

Њемачка екипа Red Bull Drift Brothers приредиће дрифт шоу, а мотоциклистичка улога припада Литванцу Арунасу Гибијежи, специјалисти за “стант рајд“.

(РТРС)