СТИЖУ РЕАКЦИЈЕ НА ОДЛУКУ О РАСПОДЈЕЛИ СРЕДСТАВА ЗА СПОРТ :: Semberija INFO ::

 

СТИЖУ РЕАКЦИЈЕ НА ОДЛУКУ О РАСПОДЈЕЛИ СРЕДСТАВА ЗА СПОРТ


Прије неколико дана градоначелник Града Бијељина, након свих проведених процедура, донио је Одлуку о расподјели средстава за спорт и физичку културу за 2022. годину. Донесеном Одлуком од стране градоначелника у одређеној мјери је коригован Закључак Савјета за спорт Скупштине града Бијељина. Извршеном корекцијом, појединим клубовимаспорт Скупштине града Бијељина. Извршеном корекцијом, појединим клубовима су умањена средства која су првобитно била одређена у одлуци Савјета за спорт. Један од незадовољних спортских колектива је ФК „Пролетер“ из Дворова који се огласио званичним саопштењем за јавност у којем се наводи.

-Као клуб са најдужом друголигашком традицијом у Републици Српској и са богатом историјом дугом преко 90 година, из године у годину свједочимо грчевитој борби за финансијски опстанак већине спортских колектива, па и нашој личној. Из године у годину, функционисање клуба је отежано, и само захваљујући преданом ентузијазму искрених спортских радника из Дворова, као и пријатеља клуба, успијевамо да опстанемо као мјесто окупљања младих спортиста из нашег и околних мјеста. Средства из градског буџета, често су недовољна и за половину трошкова које изискује функционисање и такмичење клуба. Ове године, захваљујући повећању средстава за спорт, према приједлогу Савјета за спорт, дио повећања је усмјерен на клубове из друге фудбалске лиге РС, чиме је коначно препозната и уважена борба, нарочито значајно у осјетљивом треунутку за наш клуб. Нажалост, градоначелник Града Бијељина је својим актом, и по нашим сазнањима, супротоно одредбама важећег Правилника, поништио одлуку о повећању, и иста средства додијелио спортским колективима, по свом личном нахођењу, и на тај начин директно угрозио функционисање нашег клуба. Цијенећи потребе свих спортских колектива, ипак сматрамо да је неопходно да Правилник о расподјели средстава за спорт, као документ који до танчина регулише ову област, буде једино мјерило приликом расподјеле средстава, и да се једино на тај начин може задовољити принцип праведности и једнакости.

Позивамо градоначелника да поништи своју Одлуку о расподјели средстава и да се врати у оквире Правилника, јер у сваком другом случају директно утиче на додатно отежавање функционисања клубова као и изазивање различитих анимозитета у области, која, прије свих других, не би смјела да буде објекат за намирење било чијих личних и политичких амбиција“, стоји у саопштењу ФК „Пролетер“.

Подсјетимо, трећег марта градоначелник Љубиша Петровић је донио одлуку којом се утврђују износи средстава која ће из градског буџета бити усмјерена као подршка функционисању спортских клубова на подручју града Бијељина током 2022. године. Укупна буџетска ставка резервисана за спорт износи 1.238.500 КМ. Највише средстава је издвојено за фудбал: 710.775 КМ од чега је за три бијељинска клуба који наступају у Другој лиги Републике Српске – група Исток (ОФК „Слога 2“ Грње Црњелово, ФК „Пролетер“ Дворови и ФК „Јединство“ Бродац) планирано 81.000 КМ.

Семберија инфо