Ђоковић преокретом срушио Медведева, освојио Париз и ушао у историју :: Semberija INFO ::

 

Ђоковић преокретом срушио Медведева, освојио Париз и ушао у историју


Фото - танјуг / АП
Какво срце има Новак Ђоковић, срце лава! Губио је најбољи на свијету, ђеловало је поново све тако суморно као у финалу УС опена, али је овога пута прорадио његов инат. За историју, за велики преокрет и за титулу на Мастерсу у Паризу - 2:1 (4:6, 6:3, 6:3).

У сваком смислу ово је било историјско финале у француској пријестолници. Новак је јучерашњом побједом осигурао седму узастопну годину на челу АТП листе на крају календарске године, а вечерас је освојио свој 37. Мастерс турнир у каријери, чиме је ушао у историју као човјек који је освојио највише ових турнира.

Још једном се показало да је сервис главно Новаково оружје против Данила Медведева. Када год би га послужио, српски тенисер не би имао већих потешкоћа. Међутим, Русу је припао већи број дужих размјена и константно је "форсирао" такав вид игре.

Већ уводна два поена дала су нам наговјештај да ово неће бити нимало лак меч за Новака Ђоковића. Одлучио се Медведев да форсира дуже размјене, какве њему генерално и одговарају када игра против српског тенисера и одмах на старту је направио брејк.

Није много било потребно Новаку да одреагује. Српски тенисер је узвратио већ у четвртом гему, када је са "нулом" успио да отме сервис руском тенисеру и врати овај меч на стартну позицију. Међутим, нови пад концентрације само три гема касније омогућио је Русу да поново дође до предности, имао је Медведев три брејк лопте и искористио је трећу, баш као у првом гему овог меча.

Новак није ни имао поштену шансу да покуша да узврати, пошто је у посљедњем, десетом гему Данил одиграо заиста сјајно и искористио је прву сет лопту која му се указала за вођство у финалу Париза.

У другом сету потпуно друга прича. Већ на старту се виђело да је Новак силно мотивисан да изједначи, освојивши први сервис гем без изгубљеног поена, да би потом у четвртом стигао и до брејка против Данила и то у ситуацији када није баш све изгледало сјајно. Медведев је имао двије гем лопте, али је Ђоковић освојио четири везана поена и дошао до предности.

Српски тенисер је потом без већих потешкоћа чувао стечено до посљедњег гема када је услиједила права драма. Чак 12 минута трајао је посљедњи гем, када је Ђоковић сервирао за освајање другог сета, Медведев је имао три прилике за брејк, Новак три сет лопте, а тас је остао на страни најбољег на свијету и гледали смо и трећи сет.

А тамо - права игра нерава! Гем по гем, није се могло ни наговјестити ко би могао да направи први брејк на мечу. Чували су и Новак и Данил своје сервисе, али све до петог гема, када је српски тенисер "загрмио". Поново је Ђоковић нашао надљудску снагу и успио да искористи прву брејк лопту која му се указала.

Онда је у седмом гему искористио још један пад у концентрацији Медведева, одузео му сервис и тако само потврдио да је најбољи. Новак се мало "поколебао", допустио је Данилу да се врати, али... Рус је пао већ у следећем гему. Побједа, историја, за улазак у легенду.


Телеграф / Независне