СИТИ И ЧЕЛСИ ОДУСТАЛИ ОД СУПЕРЛИГЕ :: Semberija INFO ::

 

СИТИ И ЧЕЛСИ ОДУСТАЛИ ОД СУПЕРЛИГЕ


Оснивање фудбалске Суперлиге за најбогатије европске клубове и даље је тема број један. Према посљедњим информацијама, Манчестер сити је и званично покренуо поступак за иступање из новоформираног такмичења, што ће учинити и Челси, иако су клубови из Лондона и Манчестера били једни од оснивача Суперлиге.

Како енглески медији преносе, главни разлог за овакву одлуку је притисак јавности и негативне реакције на новоформирано такмичење.

Свјетски медији преносе да ће исти потез повући и Арсенал, Манчестер Јунајтед, Атлетико Мадрид, а више ни Барселона није сигуран учесник. Већина фудбалске јавности је против оснивања новог такмичења, а јасне поруке послале су УЕФА и ФИФА.

На конгресу УЕФА главна тема су "одбјегли" клубови који желе да формирају европску Суперлигу. Предсједник Александар Чеферин је рекао да фудбал припада свима и да нико није највећи. Чеферин је поставио питање шта да се ово догодило прије 30 година - тада би у Суперлиги играли клубови попут Нотингем фореста, Стеауе и Црвене звезде јер су они тада били најбољи. Чеферин је захвалио челницима ПСЖ-а и Бајерна јер су одбили Суперлигу и обратио се енглеским клубовима.

- Господо, направили сте огромну грешку. Неки ће рећи да је то похлепа, други презир, ароганција, лакомисленост или потпуно незнање енглеске фудбалске културе. Али заправо, није важно. Важно је да још увијек има времена да промијените свој ум. Сви праве грешке. Енглески навијачи заслужују да исправите своју грешку. Заслужују поштовање - рекао је Чеферин.

Огласио се и предсједник ФИФА Ђани Инфантино. Оптужио је власнике клубова и поручио им да ће одговарати за своје поступке.

- Ако неки одлуче кренути својим путем, онда морају да живе са посљедицама свог избора. Они су конкретно одговорни за свој избор. То значи или сте унутра или сте вани. Не можете бити пола унутра пола напољу. Размислите о томе, сви морају размислити о томе. Али појединци о томе не желе ни да размишљају. Јер као и УЕФА, ФИФА је демократска организација, отворена за све гдје свако може да говори, свако може да доноси идеје и све се, наравно, узимају у обзир - рекао је Инфантино.

Све више фудбалера дигло је глас против Суперлиге.
 
(РТРС)