Потреси у фудбалу, 12 клубова формира Европску Суперлигу :: Semberija INFO ::

 

Потреси у фудбалу, 12 клубова формира Европску Суперлигу


ЛОНДОН - Енглески фудбалски клубови Арсенал, Челси, Ливерпул, Манчестер сити, Манчестер јунајтед и Тотенхем, међу 12 су екипа које су се договориле да уђу у нову Европску Суперлигу (ЕСЛ), јавио је ББЦ.

У потезу који британски, али и европски медији оцјењују као сеизмички потрес, премијерлигашким клубовима ће се прикључити италијански Милан, Интер и Јувентус и шпански Реал Мадрид, Барселона и Атлетико Мадрид.

Међу најављеним учесницима новог такмичења нема клубова из Њемачке и Француске.

ЕСЛ је саопштио да су се клубови оснивачи договорили да оснују ново такмичење које би се играло средином недеље, док ће тимови паралелно играти у својим шампионатима.

Додаје се да ће прва сезона бити одиграна "што прије је могуће" и предвиђено је да се прикључе још три клуба.

Премијер Велике Британије Борис Џонсон, УЕФА и Премијер лига су осудиле потез да се лансира ЕСЛ.

Из ФИФА су претходно поручили да неће признати то такмичење, а фудбалерима који буду играли у ЕСЛ-у неће бити омогућено да играју на Свјетском првенству.

УЕФА је упозорила да ће играчи из Европске Суперлиге бити избачени из свих такмичења на домаћем, европском и свјетском нивоу и неће моћи да играју за репрезентације.

ЕСЛ, међутим, није промјенио став, већ је наставио у истом смјеру саопштењем.

"Клубови оснивачи желе да одрже састанак са УЕФА и ФИФА, како бисмо заједно радили на партнерству да створимо најбољи могући исход за лигу и фудбал у цјелости", пише у саопштењу.

Ова тема је отворена у октобру, а у оснивању такмичења вриједног више од пет милијарди евра које би замијенило постојећу Лигу шампиона, учествује банка са Вол Стрита Џеј-Пи Морган, .

УЕФА се нада да би план о Лиги шампиона са 36 клубова, који би требало да буде потврђен данас, могао да спријечи формирање Суперлиге.

Међутим, 12 клубова оснивача Суперлиге не вјерују да су реформе у виду проширења довољне.

Они оцјењују да је пандемија ковид-19 "убрзала нестабилност у постојећем европском економском моделу".

"Претходних мјесеци водили су се интензивни разговори са важним фудбалским факторима о будућности европских такмичења", додали су из ЕСЛ.

Иако лигу оснива 12 клубова, такмичење ће имати 20 клубова - укључујући три неименована клуба који ће се ускоро прикључити и још пет клубова који ће се сваке године квалификовати на основу достигнућа у домаћем првенству.

ЕСЛ би требало да почне у августу сваке године, утакмице би се играле уторком и сриједом, а екипе би биле подијељене у две групе, са загарантованих 18 утакмица.

Прве три екипе из сваке групе би се директно квалификовале за четвртфинале, док би четвртопласирани и петопласирани играли плеј-оф.

Од тога, формат би био исти као у Лиги шампиона - на елиминације, а финале би се играло у мају на неутралном стадиону.

ЕСЛ тврди да ће тај систем направити више новца него Лига шампиона и омогућити клубовима да више зараде од такмичења.

Први директор ЕСЛ би требало да буде предсједник Реал Мадрида Флорентино Перез, а потпредсједник би био Джоел Глејзер, један од директора у Манчестер Јунајтеду.

Овај потез ЕСЛ је наишао на осуду многих који нису умјешани у пројекат.

Премијер Велике Британије Борис Џонсон је рекао да су планови "врло лоши за фудбал", док је предсједник Француске Емануел Макрон подржао француске клубове да не учествују.

УЕФА је издала заједничко саопштење са енглеским ФА, Премијер лигом, ФС Шпаније, Ла Лигом и ФС Италије, као и Серијом А, да ће остати уједињени у покушају да спријече расцјеп, користећи "све расположиве мјере".

Европска клупска асоцијација се успротивила лиги, док је Асоцијација фудбалских навијача оцијенила да су планови мотивисани "искључиво циничном похлепом".

Међу бившим фудбалским професионалцима, некадашњи играч Ливерпула и Тотенхема Дени Марфи је рекао за ББЦ Спорт да планови "изгледају бездушно", бивши капитен Манчестер јунајтеда Гери Невил је рекао за Скај спорт да је "апсолутно згрожен", док је некадашњи штопер Јуањтеда Рио Фердинанд изјавио за БТ Спорт да овај приједлог највише штети навијачима.

Групе навијача свих шест енглеских клубова се снажно противе Суперлиги и у саопштењима су били сложни да би ЕСЛ била погубна за фудбал.

Што се тиче преостала три неименована клуба, не зна се да ли су ту Бајерн, Пари Сен Жермен, прошлогодишњи финалисти Лиге шампиона, а ББЦ поставља питање - према којим критеријумима ће се одредити преосталих пет клубова за квалификације.

И легендарни тренер Манчестер јунајтеда Алекс Фергусон је био оштар у критикама на рачун Суперлиге.

"Прича о формирању Суперлиге је повратак европског клупског фудбала уназад за 70 година. Када сам са Абердином као менаџер освојио Куп побједника купова, за мали провинцијски клуб из Шкотске је то било као да сте се попели на Монт Еверест. Евертон троши 600 милиона евра на изградњу новог стадиона, са амбицијама да игра у Лиги шампиона. Навијачи из цијелог свијета воле такмичарски дух такав какав јесте сада. У моје време, играли смо четири финала Лиге шампиона, то су биле посебне ноћи. Нисам сигуран да је Јунајтед умјешан у ово, као што ја нисам дио доношења одлука", поручио је Фергусон.

​Танјуг / Независне