Славље у Русији: Бх. даме након 22 године на Евробаскету :: Semberija INFO ::

 

Славље у Русији: Бх. даме након 22 године на Евробаскету


Женска кошаркашка репрезентација БиХ пласирала се на Европско првенство које ће се овога љета одржати у Француској и Шпанији.

 "Змајице" су данас у руском Оренбургу који је домаћин балона посљедњег прозора квалификација оствариле кључну побједу против Швајцарске (67:62) и тако коло прије краја квалификација осигурале Евробаскет, први након 22 године, трећи у историји.

Бх. даме су овим тријумфом зацементирале другу позицији у групи Ц и сигурно ће бити међу пет најбољих другопласираних селекција које имају загарантовано мјесто на ЕП (Русија ће готово сигурно бити прва). Руски Оренбург бх. кошаркашице ће дуго памтити, јер су у овом граду оствариле кључне побједе, прије свих ону на старту квалификација против Русије, а онда и одлучујућу против Швајцаркиња.

Иако су играле без три важне играчице (Гајић, Џонс, Капор) пуленке Горана Лоје су још једном уз велику борбеност и заједништво које влада у овом колективу показале квалитет и доказале да им је мјесто међу 16 најбољих селекција Старог континента. Њихов изостанак надомјестила је феноменална Куртни Хурт.

Што се саме утакмице тиче БиХ је ипак на крају оправдала улогу фаворита, иако је одиграла најслабију партију квалификација. Доста у нервозно ушле у меч, па су након првих 10 минута имале заостатак (13:14). И у другој четвртини "змајице" су играле са великим грчем, те се на одмор отишло са водство Швајцарске (32:29).   

У трећој дионици Швајцаркиње су отишле на плус 8, али онда је услиједила серија "змајица" 10:0 за преузимање во?B4ства (44:42). У посљедњих 10 минута се ушло при резултату 48:48. Тек у четвртој четвртини БиХ је сломила противника. Куртни Хурт је у 34. минути погодила за плус 6 (58:52). Ипак, то није био крај, Швајцарска се вратила и увела меч у драматичну завршницу. Три минуте до краја било је 59:58 за БиХ. На крају бх. кошаркашице предвођене Хуртовом успјевају некако доћи до тријумфа и великог славља у дворани у Оренбургу.

Американка је бриљирала у дебитантском наступу. Убацила је 30 поена уз 13 скокова, а велики допринос дала је Мелиса Брчаниновић која је погађала у најважнијим тренуцима. Сусрет је завршила са 14 поена и девет скокова.

Бх. кошаркашице ће успјешне квалификације закључити суботњом утакмицом против Естоније.

​Независне новине