СЛОВЕНСКА СКИЈАЛИШТА СПРЕМНА ЗА СЕЗОНУ УПРКОС МЈЕРАМА :: Semberija INFO ::

 

СЛОВЕНСКА СКИЈАЛИШТА СПРЕМНА ЗА СЕЗОНУ УПРКОС МЈЕРАМА


Скијашки центри у Словенији припремају се за нову сезону као да ће она сутра почети, упркос великим резервама Владе да још неко вријеме не треба рачунати на тако нешто због тешке епидемиолошке ситуације, преносе агенције позивајући се на словенске медије.

Мариборско Похорје и скијалиште Крвавец, већ су, захваљујући нижим температурама, своје терене покрили вјештачким снијегом и продали неколико хиљада сезонских карата у претпродаји.
Свјесни су, међутим, да све зависи од епидемиолошке ситуације и евентуалних релаксација сада важећих мјера, чему се не треба одмах надати.

Да је скијање, а нарочито масовно, у овим условима врло проблематично, потврдио је  портпарол Владе Словеније за КОВИД-19 Јелко Кацин, истакавши да се  о цијелој ситуацији и перспективи скијалишта у доба пандемије разговара на нивоу држава алпског круга.

„За сада имамо јак локдаун и за отварање дјелатности оних који управљају жичарама још нема могућности“, изјавио је Кацин на конференцији за новинаре, одговарајући на питање каква је могућност да буду отворени скијашки центри који су значајан дио словенске туристичке понуде.

Кацин је упозорио како су у неким другим алпским државама, гдје је прошле зиме дошло до великог броја случајева заразе корона вирусом, двоумљења око отварања скијашких центара још и већа него у Словенији.
Словенски медији наводе да су  скијалишта у Словенији спремна да се прилагоде  свим епидемиолошким прописима које одреде Влада и Национални институт за јавно здравље.

Додају да су, уз услове за сигурно скијање и транспорт жичарама, спремни прилагодити и угоститељску понуду, иако је то тежи дио проблема.

Нека скијалишта тако су већ планирала постављање „шанкова на отвореном“ за своје госте и понуду хране „за понијети“, а гарантирају да ће у вријеме сезоне онемогућити масовна дружења, окупљања и скијашке прославе.