Горан Лојо, селектор бх. кошаркашица: Из "балона" до Евробаскета :: Semberija INFO ::

 

Горан Лојо, селектор бх. кошаркашица: Из "балона" до Евробаскета


Фото - ФИБА
На почетку квалификација направили смо велики корак ка пласману на Европско првенство и сада држимо све у својим рукама, рекао је ово за "Независне" селектор женске сениорске репрезентације БиХ Горан Лојо.

Спектакуларна побједа над Русијом (70:69) те онда рутински тријумф над Швајцарском (80:61) одшкринули су врата БиХ да се након више од 20 година пласира на Евробаскет 2021. Након што су у прошлим квалификацијама несретно остале без Европског првенства само због кош-разлике, овај пут сјајну генерацију, предвођену Марицом Гајић, те од ових квалификација и сјајном Американком Џонкел Џонс чини се да нема ко да заустави на путу према Еуру. Практички их још двије побједе дијеле од сна.

"Након тих прошлих чудних и несретних квалификација, на почетку ових смо направили велики посао већ у првом прозору, посебно након побједе у гостима над Русијом. Сада са великим оптимизмом чекамо новембар и наставак нашег пута ка пласману на Евробаскет", истиче селектор "змајица", које су тренутно водеће у Групи Ц.

Наставак квалификација разликоваће се у односу на претходне. Због вируса корона ФИБА је одлучила да ће се квалификације, како у мушкој, тако и у женској конкуренцији, играти у "балонима" (новембар-фебруар). Оно што је битно јесте да је ФИБА нагласила да ће предност кандидатуре за домаћина имати државе које би требало да одиграју двије утакмице код куће у предстојећим прозорима, а то је у овом случају БиХ, која би у новембру требало да дочека Естонију, односно Русију. Из Кошаркашког савеза БиХ најавили су да ће аплицирати да буду домаћини другог прозора квалификација (мушкарци и жене).

"Надам се да ће ФИБА испоштовати оно што је најавила и да ћемо бити домаћини у тзв. балону. Истина, зависиће доста од тога каква је епидемиолошка ситуацији, а у овом тренутку у нашој земљи је доста боља ситуација него што је у Русији. Искрено, волио бих да се игра у БиХ, једноставно, дјевојкама то много значи, без обзира на публику. Сматрам да бисмо били оштећени уколико одлука буде другачија", нагласио је Лојо.

Селектор "змајица" помно је пратио овогодишњи прелазни рок. Готово све репрезентативке су изабрале клубове у којима ће наступати наредне сезоне, тако да ће бити спреме за надолазеће квалификације.

 "Пратио сам, све знам. Сезона у 90 одсто лига још није ни почела, али најбитније је да су се дјевојке снашле и пронашле ангажман. Није било лако због вируса корона, неке су остале и у БиХ, али све у свему сам задовољан и једва чекам да се окупимо", поручује кормилар бх. селекције.

Иначе, Лојо више од годину и по дана са великим успјехом ради у Њемачкој. Тренер је екипе која се такмичи у њемачкој елити Филипо Баскет Гетинген, коју је претпрошле сезоне спасио од испадања те изборио пласман у топ осам, баш као и прошле сезоне, која је прекинута усљед вируса корона.

 "Генерално сам задовољан, како резултатима, тако и условима. Комплетирао сам екипу за нову сезону, која старта 17. октобара. То је тим који има амбиције као и прошле сезоне у којој смо такође осигурали плеј-оф. Наравно, прилагођавамо се ситуацији са ковидом, овдје је ситуација таква да је у једном дијелу Нјемачке тренутно дозвољено 360 гледалаца по некаквим стандардима, док је у другим дијеловима мање публике, а негдје је нема никако. Сви се надамо како ће се ово све ускоро завршити да почнемо радити у нормалним околностима", закључио је Лојо.

​Независне новине