ФИФА ДОНИЈЕЛА ОДЛУКУ - ИГРАЧИ МОГУ МИЈЕЊАТИ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ФИФА ДОНИЈЕЛА ОДЛУКУ - ИГРАЧИ МОГУ МИЈЕЊАТИ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ


epa/Nick Soland
Данас је одржан 70. конгрес ФИФА, а на састанку је потврђена револуционарна промјена о којој се спекулисало мјесецима уназад.

Свјетска кућа фудбала је потврдила одлуку по којој ће фудбалери моћи да промјене репрезентацију за коју наступају.

Међутим, потребно је испунити низ критеријума како би играч то и учинио.

Занимљиво је да је за ову одлуку гласало 193 делегата, један је био против, а неважећих гласова је било седам.
По словима новог правилника, играчице и играчи моћи ће да наступају за нову репрезентацију уколико испуне сљедеће услове:

- За репрезентацију за коју наступају нису одиграли више од три утакмице.

- У вријеме наступа у тим утакмицама нису били старији од 21 године.

- Нису наступили на свјетском првенству или на првенству неке од конфедерација (Еуро, Копа Америка, Афрички куп нација...)

- Уколико је од посљедњег наступа у репрезентацији прошло најмање три године.

- Уколико су у вријеме док су наступали за садашњу репрезентацију имали држављанство државе за коју желе наступати.

Оно што се на први поглед чини јесте да ће овај правилиник олакшати богатим земљама "куповину" талентованих репрезентативних играча. Ипак, Фифа је објавила да играч може да се врати наступима за стару репрезентацију у случају да за нову није одиграо ниједан меч.

Такође, промијењен је и критеријум према коме играчи могу да промијене држављанство уколико нису играли за матичну земљу. Уколико се играч пресели у нову државу прије 10. године, онда мора имати пребивалиште најмање три године.

Уколико се преселио између 10. и 18. године мора да живи у новој земљи најмање пет година прије него што испуни критеријум за додјелу пасоша.

Подсјетимо, до промјена је дошло због играча Барселоне Мунира Ел Хададија који је желио да наступа за Мароко на Свјетском првенству у Русији, то му није било омогућено јер је 2014. уписао један наступ за Шпанију, у том дуелу одиграо је 13 минута.

Фудбалер се жалио Суду за спортску арбитражу који је пресудио против њега, али новом одлуком ФИФА испуњава услове да игра за Мароко јер је од његовог посљедњег наступа за Шпанију прошло три године.

(Агенција)