Балкану пријете поплаве током љета; Биће периода великих врућина :: Semberija INFO ::

 

Балкану пријете поплаве током љета; Биће периода великих врућина


Фото - РТРС
Балканском подручју током љетних мјесеци пријети ризик од изненадних поплава, док ће љетне температуре доћи спорије, наводе прогностичари из "АкуВедера".

Током јуна, јула и августа температуре ће се кретати око просјека за то доба године у источној Европи, а на сјеверу, односно у Скандинавији, Великој Британији и Ирској, очекује се топлије љето од просјека.

Ове године не треба очекивати велике топлотне ударе као прошлих година, али ће бити периода великих врућина.

И овог љета могу се очекивати суше, пожари и олује.

Подручје у којем се очекују нешто тежи временски услови у односу на остатак Европе јесте зона од сјеверне Француске до Њемачке, Пољске до балканских држава.

То подручје је у највећем ризику од временским непогода, олуја, јаких вјетрова и града. Такође, постоји и ризик од изненадних поплава на подручју Балкана.

Током љета температуре у региони требале би бити просјечне за то доба године или мало изнад просјека.

Истовремено у Скандинавији, Великој Британији и Ирској очекује се топлије љето, уз мање падавина, што ће повећати ризик од пожара у скандинавским земљама.

Једно од обиљежја овог љета биће влажна струја из Атлантског океана и облаци који могу дјеловати попут покривача, а ноћне температуре могле би бити више у односу на просјек, што ће утицати на квалитет спавања и повећати ризик од здравствених проблема.


​РТРС