МЕТЕОРОЛОЗИ ОБЈАВИЛИ КАКВА НАС ЈЕСЕН ЧЕКА :: Semberija INFO ::

 

МЕТЕОРОЛОЗИ ОБЈАВИЛИ КАКВА НАС ЈЕСЕН ЧЕКА


Foto: Ilustracija
САРАЈЕВО - Јесен је наступила ноћас, три сата послије поноћи по средњоевропском времену, а трајаће до 21. децембра када почиње зима.
 
Метеоролог Федералног хидрометеоролошког завода Бакир Крајиновић наводи да за климатологе јесен почиње 1. септембра, те да временске прилике, односно температурни и падавински режим увелико личе на праву јесен на нашим просторима.
 
"Доста хладна јутра и честа киша уз појаву магле, одлике су временских прилика током овог годишњег доба у нашим крајевима, а протеклих неколико дана управо су те временске прилике биле присутне широм БиХ", казао је Крајиновић.-
 
Према његовим ријечима, што се тиче сезонске прогнозе, јесен 2022. године у БиХ очекује се са нешто вишим вриједностима температура ваздуха у односу на уобичајене вриједности, а у погледу падавина прогнозира се нешто мања количина од тих референтних вриједности.
 
"Топлија и сушнија јесен је наставак тренда из сезоне у сезону ове године гдје смо имали доста топлије сезоне са нешто мањим количинама падавина и такву јесен очекујемо до краја климатолошке јесени", казао је Крајиновић.
 
Истакао је и да прве сњежне падавине у БиХ нису ништа неуобичајено током септембра.
 
"Треба поменути да је на нашој највишој метеоролошкој станици на врху планине Бјелашници снијег регистриран током свих 12 мјесеци, а у септембру апсолутни рекорд за висину сњежног покривача је 28 цм измјерен септембра 1964. године. Поред ове метеоролошке станице још је регистриран сњежни покривач на метеоролошкој станици Иван-седло 1978. године када је измјерено 12 цм сњежног покривача. Тако да ове пахуље које смо имали током протеклог викенда нису ништа неубичајено за наше просторе и мјесец септембар као и остали јесењи мјесеци могу бити доста сњежни на нашим просторима", навео је Крајиновић.
 
Додао је да и у погледу температура ваздуха, ово што је било током протеклих пар дана, неколико минуса на врху Бјелашнице, није такође ништа неуобичајено, али је далеко од рекордих минуса.
 
"Апсолутни минимум на Бјелашници минус 10,6 степени измјерен је 1906. године 28. септембра, а на већини метеоролошких станица у нашој мрежи апсолутне минималне вриједности су доста испод нуле. У Сарајеву је минус 2,2 степена измјерено 28. септембра 1970. године", казао је метеоролог.

(Независне)