Орбан жестоко кажњен! :: Semberija INFO ::

 

Орбан жестоко кажњен!


БУДИМПЕШТА - Највиши суд Европске уније донио је одлуку да Мађарска мора да плати казну од 200 милиона евра због непоштовања политике миграција и азила, јавља "DW".

Земља Виктора Орбана, највећег заговорника антимиграционе политике у ЕУ, такође мора да плаћа милион евра дневно док не испуни те услове, због којих је и кажњена.

Наиме, Европски суд правде (ЕЦЈ) донио је данас пресуду да Мађарска мора да плати паушални износ од 200 милиона евра и казну од милион евра по дану кашњења због неспровођења мјера које су од ње захтјеване у вези са миграцијама и политике азила.

Судије у Стразбуру рекле су у децембру 2020. да Мађарска није испоштовала закон ЕУ о третману миграната и наложиле јој да спроведе промјене.

Суд је рекао да је неспровођење његове пресуде "без преседана и да је изузетно озбиљна повреда права ЕУ".

Такође, пресуђено је да "Мађарска није предузела мјере неопходне да се повинује пресуди из 2020. у погледу приступа поступку међународне заштите".

У пресуди се још наводи и да Будимпешта није поштовала право подносилаца захтјева који траже заштиту да остану у Мађарској до коначне одлуке о жалбама на одбијенице и да је "удаљавала држављане трећих земаља који илегално бораве у Мађарској", преноси "б92".


Извор: Глас Српске