Борељ: ЕУ се суочава с растућим анимозитетом широм муслиманског свијета :: Semberija INFO ::

 

Борељ: ЕУ се суочава с растућим анимозитетом широм муслиманског свијета


Извор: Фена (И. Ц.) / БХРТ

Европска унија се суочава с растућим анимозитетом широм муслиманског свијета и шире због оптужби за произраелску пристрасност и двоструке стандарде због рата у Гази, упозорио је шеф европске дипломатије.

Жозеф Борељ казао је како се плаши да би таква огорченост могла поткопати дипломатску подршку Украјини на глобалном југу и способност ЕУ да инсистира на клаузулама о људским правима у међународним споразумима.

Рекао је да ЕУ мора показати "више емпатије" према губитку живота палестинских цивила у израелском рату против Хамаса, покренутом као одговор на смртоносни прекогранични напад палестинске групе 7. октобра.

Његови коментари дошли су у интервјуима за Ројтерс током петодневног путовања по Блиском истоку. На путовању, које је завршено у понедјељак навечер, Борељ је чуо како се арапски лидери и палестински активисти цивилног друштва жале да 27-члана ЕУ не примјењује исте стандарде на израелски рат у Гази и на руски рат у Украјини.

- Сви су они заиста критизирали став Европске уније као једностран - казао је Борељ.

Машући мобилним телефоном, рекао је да је већ добио поруке од неких министара у којима су сигнализирали да неће подржати Украјину идући пут када буде гласање у Уједињеним нацијама.

- Ако се ствари наставе неколико седмица овако, непријатељство према Европљанима ће расти - додао је.

Као одговор на критике, Борељ је нагласио да људски животи свуда имају исту вриједност и да је ЕУ једногласно позвала на хитне хуманитарне паузе како би се омогућила помоћ Палестинцима у Гази и учетворостручила хуманитарну помоћ за енклаву.

Арапски челници желе, међутим, хитан прекид израелског бомбардовања, у коме је убијено најмање 13.300 Палестинаца, укључујући најмање 5.600 дјеце, подаци су Хамасових власти у Гази.

Оне су осудили и ЕУ и Сједињене Државе јер нису осудиле израелску кампању бомбардовања у Гази, за разлику од одговора Запада на инвазију Украјине.

Израел је нагласио да одговара на најсмртоноснији напад у својој историји, у коме је, према израелским подацима, убијено око 1.200 људи, а 240 су узети као таоци.

Каже да напада цивилна подручја јер тамо дјелује Хамас и покушава избјећи невине жртве.

Као високи представник за вањску политику, Борељ је задужен за стварање заједничких ставова међу чланицама ЕУ.