Пронађено четворо дјеце, пет недјеља након пада авиона :: Semberija INFO ::

 

Пронађено четворо дјеце, пет недјеља након пада авиона


Четворо дјеце пронађено је живо на југу Колумбије, пет недјеља након што је авион којим су путовали срушио у густој џунгли, објавио је колумбијски предсједник Густаво Петро.

Четворо дјеце, старих 13, 12, девет година, као и бебу од 12 мјесеци, спасила је војска у близини границе, између покрајина Какета и Гвавијаре, у близини места где се срушила "цесна 206", пренио је Ројтерс.

У авиону је било седморо путника, који су ишли од Араракуаре, у покрајини Амазонас, ка Сан Хозе дел Гвавијареу, када су послали позив за помоћ 1. маја.

Троје одраслих, међу којима су пилот и мајка дјеце, Магдалена Мукутуј, преминули су усљед посљедица пада и њихова тијела су пронађена у олупини авиона. Дјеца су преживјела пад. Њихова породица је из редова локалне аутохтоне заједнице.

Нарсисо Мукутуј, дјед три дјевојчице и једног дјечака, рекао је новинарима да је одушевљен информацијом да су му унучићи спасени.

Фотографије које је објавила колумбијска војска приказала је групу војника са четворо дјеце усред џунгле.

- Ово је радост за цијелу земљу. Четворо дјеце, која су била изгубљена у колумбијској џунгли су жива - навео је предсједник Петро на Твитеру. Он је, првобитно, објавио 17. маја на Твитеру да су дјеца пронађена, али је обрисао твит и рекао да информација није била потврђена.

- Деца су била све вријеме заједно, слаба су, да пустимо љекаре да их прегледају. Пронађени су, веома сам срећан због тога - рекао је Петро новинарима.

Спасиоци су, уз помоћ паса трагача, пронашла остатке воћа коју су дјеца јела да преживе, као и импровизовано склониште, направљено од шумске вегетације.

У акцији спасавања учествовали су авиони и хеликоптери колумбијске војске.
 
(Независне)