НАТО критиковао Путина због опасне нуклеарне реторике :: Semberija INFO ::

 

НАТО критиковао Путина због опасне нуклеарне реторике


НАТО је критизирао Владимира Путина због, како је назвао, његове "опасне и неодговорне" нуклеарне реторике након што је руски предсједник најавио да ће његова земља стационирати тактичко нуклеарно оружје у Бјелорусији.

Путин је казао да је распоређивање слично потезима из Сједињених Америчких Држава, које складишти такво оружје у базама широм Белгије, њемачке, Италије, Низоземске и Турске - аналогију коју су западни савезници назвали "заваравајућом".

Са страхом од нуклеарног рата који расте откако је Русија покренула инвазију на Украјину фебруару 2022. године, стручњаци вјерују да би сваки руски напад вјероватно укључивао мало оружје, описано као "тактичко", за разлику од "стратешког" великог оружја, погонског нуклеарног оружја дугог домета.

Украјина је рекла да тражи хитан састанак Вијећа сигурности Уједињених народа како би се супротставила руској "нуклеарној уцјени".

"Украјина очекује учинковите акције за сузбијање нуклеарне уцјене Кремља од Уједињеног Краљевства, Кине, Сједињених Држава и Француске. Захтијевамо да се у ту сврху одмах сазове ванредни састанак Вијећа сигурности УН-а", саопћило је украјинско Министарство вањских послова у недјељу.

НАТО се такођер придружио критици, а гласноговорница Оана Лунгесцу изјавила је како је руско спомињање НАТО-овог дијељења нуклеарног оружја потпуно погрешно јер НАТО савезници дјелују уз пуно поштовање својих међународних обавеза.

Међутим, рекла је да западни савезници још нису видјели никакве промјене у нуклеарном ставу Русије које би нас навеле да прилагоде своје ставове.

Путин је најавио да ће Русија поставити тактичко нуклеарно оружје у сусједној и савезничкој Бјелорусији "без кршења наших међународних споразума о нуклеарном неширењу".

Украјинско Министарство вањских послова оптужило је Русију за кршење својих обавеза и поткопавање "архитектуре нуклеарног разоружања и међународног сигурносног система уопће".

Позвало је све чланове међународне заједнице да пренесу Путиновом режиму категоричку неприхватљивост његових најновијих нуклеарних провокација, пише Ал Џазира.


Фена / БХРТ