Фрагменти скулптура са Партенона враћени из Ватикана :: Semberija INFO ::

 

Фрагменти скулптура са Партенона враћени из Ватикана


АТИНА - Протекле седмице у Грчку је враћено неколико античких артефаката са Акропоља, настављајући кампању притисака на Британски музеј да врати колекцију скулптура отуђених са античког локалитета у Атини прије више од 200 година.

Министарка културе Грчке Лина Мендони предводила је церемонију репатријације три фрагмента скулптуре који представљају коња и двије мушке главе, који су однесени из храма Партенон на Акропољу, који су од тада чувани у ватиканским музејима.

"Иницијативе попут ових показују начин на који артефакти са Партенона могу да се поново споје и зацијеле ране нанесене варварским рукама прије толико година", рекла је Мендони.

Фрагменти ће бити додати колекцији у Музеју Акропоља, који је отворен 2009. године у подножју тог античког локалитета, у центру грчке пријестонице.

У Ватикану је повратак артефаката назван екуменском "донацијом" Грчкој православној цркви, али, како наводи агенција, тај гест је повећао притисак на Британски музеј да постигне нагодбу са Грчком након кампање коју је Атина покренула прије 40 година.

Грчка тврди да су скулптуре са Партенона срж њеног древног насљеђа, док они који подржавају Британски музеј тврде да би повратак скулптура могао да подрије музејске збирке и културну разноликост на глобалном нивоу.

Извајане у 5. вијеку прије нове ере, скулптуре са Партенона је почетком 19. вијека отуђио британски дипломата лорд Елгин, прије него што је Грчка стекла независност од Отоманског царства.


Независне / euronews.rs