Руси забрањују иПхоне :: Semberija INFO ::

 

Руси забрањују иПхоне


Foto: Pexels
Званичници укључени у припреме за руске предсједничке изборе 2024. морају да престану да користе иПхоне.

То је, како се извјештава, нови став који је Кремљ заузео у вези са Апплеовим телефонима, из безбједносних разлога.

Сергеј Киријенко, први замјеник шефа кабинета предсједника, рекао је домаćим политичким званичницима на семинару који је организовао Кремљ да промијене телефоне до 1. априла, објавио је лист Комерсант.

"Све је готово за иПхоне: или га баците или га дајте дјеци", цитира Комерсант једног од учесника семинара. "Сви ćе то морати да ураде у марту."

Како преноси Ројтерс, на питање о томе, портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да не може да потврди извјештај.

Аппле није коментарисао ове наводе, преноси б92.

Кремљ би могао да обезбједи друге уређаје са другачијим оперативним системима који ćе замијенити иПхоне, наводи Комерсант, додајуćи да је наредба о престанку коришćења Апплеових уређаја упуćена онима који су укључени у унутрашњу политику за шта је одговоран Киријенко.

Руски предсједник Владимир Путин је дуго тврдио да нема паметни телефон, иако је Песков рекао да руски предсједник с времена на вријеме користи интернет.

Убрзо након што је Русија прошле године послала своје трупе у Украјину, амерички и британски шпијуни су открили обавјештајне податке да Путин планира да изврши инвазију. Нејасно је како су шпијуни дошли до таквих обавјештајних података.

У марту 2022., Аппле је престао да продаје своје производе у Русији због одлуке Москве да нападне Украјину. Међутим, министар индустрије и трговине Денис Мантуров рекао је новинарима прошлог септембра да ćе руски купци имати прилику да купе најновије моделе иПхонеа.

(Б92)