Путин и Си Ђинпинг: Сарадња Русије и Кине у свим областима, задатак да се трговина енергентима вишеструко увећа :: Semberija INFO ::

 

Путин и Си Ђинпинг: Сарадња Русије и Кине у свим областима, задатак да се трговина енергентима вишеструко увећа


Енергетска сарадња Русије и Кине се шири и руска економија је у стању да задовољи растућу потражњу Кине за енергентима, како по већ потписаним уговорима, тако и према оним који су тренутно у процесу координације, изјавио је данас руски предсједник Владимир Путин током разговора са кинеском делегацијом у проширеном саставу, пренијела је агенција РИА новости.

„Енергетска сарадња се шири. Русија је стратешки добављач нафте, природног гаса, укључујући течни природни гас (ЛНГ), угаљ и електричну енергију за Кину. Нуклеарни енергетски објекти се граде по плану", рекао је Путин.
Он је додао да ће укупан обим испорука гаса до 2030. године бити најмање 98 милијарди кубних метара, „плус 100 милиона тона течног природног гаса".

Према његовим ријечима, Русија и Кина намјеравају да створе радно тијело на пројекту Сjеверног морског пута. 
Путин је истакао да Русија подржава употребу кинеског јуана у трговинској размјени између Русије и земаља Азије, Африке и Латинске Америке и да је Русија спремна да подржи кинеске компаније у намјери да замијене страна предузећа која су напустила земљу

Он је на састанку са предсједником Кине рекао да је Русија спремна да подржи кинеске компаније у замјени производних капацитета западних предузећа која су напустила Русију.

Путин је нагласио да Москва подржава употребу кинеског јуана у трговини Русије са земљама Азије, Латинске Америке и Африке.

Он је истакао да су се Русија и Кина сагласиле у вези са готово свим аспектима пројекта изградње гасовода "Снага Сибира два".

Путин је пројекат гасовода, који ће ићи кроз Монголију, назвао добрим, објаснивши да се ради о "поузданим и стабилним испорукама 50 милијарди метара кубних гаса из Русије".

Такође, додао је руски лидер,  Москва рачуна на раст извоза руске хране на кинеско тржиште и побољшање нивоа безбједности хране у обе земље.

Путин је рекао да је током разговора са кинеским предсједником Си Ђинпингом обављена искрена и садржајна размјена мишљења о перспективама развоја руско-кинеских односа и јачања координације на свјетској сцени. 

„На управо завршеним разговорима уског формата обављена је веома садржајна и искрена размјена мишљења о перспективама даљег развоја руско-кинеских веза и јачања координације на свјетској сцени", рекао је Путин.

Кинески предсједник Си Ђинпинг изјавио је да је спреман да заједно са руским предсједником изнесе план за развој билатералних односа Русије и Кине и ојача координацију две земље.

"Политичко међусобно повјерење између наших земаља се продубљује, заједнички интереси се множе, народи се зближавају, сарадња се стабилно развија у трговинској, економској, инвестиционој, енергетској, културној и регионалној димензији", рекао је Си отварајући преговоре у проширеном формату.

Кинески предсједник је подсјетио да су током неформалног састанка са предсједником Руске Федерације дан раније, као и током преподневних разговора са премијером Михаилом Мишустином и разговора у Кремљу у ужем формату, стране „размијениле ставове о проширењу сарадње".

Кинески председник Си Ђинпинг допутовао је 20. марта у радну посјету Русији, што је његово прво путовање у иностранство откако је поново изабран за шефа државе у трећем мандату. 

Си Ђинпинг је, по доласку у Русију у понедељак, рекао да су Пекинг и Москва поуздани партнери и да Кина је спремна да одлучно подржи Русију у заштити међународног права. 

Посета шефа Кине на позив предсједника Руске Федерације трајаће до 22. марта.

(Глас Српске)