Европа у проблему: Нема довољно компоненти за производњу муниције :: Semberija INFO ::

 

Европа у проблему: Нема довољно компоненти за производњу муниције


​Производња муниције за Украјину и њена испорука касни због великог дефицита експлозива у Европској унији, пише лист Фајненшнал тајмс.

Према подацима листа, ЕУ није у могућности да оперативно испуни украјинске поруџбине због оскудних испорука барута, пластичног експлозива и ТНТ-а.

Војни конфликт у Украјини је открио да у Европи нема довољно залиха оружја, да су слаби капацитети за производњу, јер су залихе деценијама исцрпљене и недовољно се улагало.

Према европским званичницима, главни проблем је што одбрамбена индустрија земаља Европске уније није у најбољој форми како би производила велики број војне муниције.

Произвођачи наоружања из Европе упозоравају да увећана потражња за муницијом може да доведе само до повећања цијена, које су 2022. године порасле за 20 одсто, али не и до раста обима производње. Како се појашњава у чланку, већина фабрика које производе муницију и компоненте већ раде пуним капацитетом. Увећање обима производње ће трајати најмање три године, преноси б92. 

Раније је лист Политико, позивајући се на изворе, саопштио да земље Европске уније планирају уговор у вриједности од двије милијарде евра како би заједничким снагама допуниле муницију за своје оружане снаге и украјинску војску. Европски лидери намјеравају да постигну сагласност на састанку министара иностраних послова и министарства одбране Европске уније 20. марта и да добију одобрење за нов уговор на сљедећем самиту у Бриселу, који ће се одржати од 23. до 24. марта.


Независне новине