Ђинпинг у Москви: Драго ми је што сам поново код нашег блиског сусједа :: Semberija INFO ::

 

Ђинпинг у Москви: Драго ми је што сам поново код нашег блиског сусједа


Веома ми је драго да, на позив руског предсједника Владимира Путина, поново дођем у државну посјету нашем блиском сусједу, изјавио је кинески предсједник Си Ђинпинг.

- У име кинеске владе и народа изражавам искрене поздраве и најбоље жеље влади и народу Русије - рекао је Ђипинг након доласка у Москву. 

Ђинпинга је на аеродрому дочекао замјеник руског премијера Дмитриј Чернишенко.

Ђинпинг је истакао да су Кина и Русија добри сусједи и поуздани партнери, повезани планинама и ријекама.

- Прије десет година, током моје прве посјете Руској Федерацији као предсједника Народне Републике Кине, руски предсједник Владимир Путин и ја смо отворили нову страницу у свеобухватном развоју кинеско-руских односа. Током ових 10 година билатералне везе су јачане и развијане на бази несврстаности, неконфронтације и нису усмјерени против трећих држава. Створен је нови модел међудржавних односа у духу међусобног поштовања, мирољубивог суживота и узајамно корисне сарадње - нагласио је Ђинпинг.
 
Кинески лидер је саопштио да се "политичко међусобно повјерење стално продубљује, практична сарадња се шири, а у међународној арени одржава блиску и ефикасну сарадњу".

- Пријатељство је заувијек дубоко укоријењено у срцима људи. Развој кинеско-руских односа, не само да доносе опипљиве користи народима двеју земаља, већ и даје значајан допринос напретку цијелог свијета - истакао је Ђинпинг.

Ђинпинг је поручио да "Кина и Русија, као велике силе и сталне чланице Савјета безбједности УН, играју важну улогу у међународним пословима".

- У свијету који је далеко од мира, Кина је спремна заједно са Русијом да одлучно подржи међународни систем усредсређен на УН, да чува свјетски поредак заснован на међународном праву и фундаменталним нормама међународних односа заснованим на циљевима и принципима Повеље УН, подржавају истински мултилатерализам, промовишу мултиполарност у свијету и демократизују међународне односе, промовишу развој глобалног управљања у праведнијем и рационалнијем правцу - закључио је Ђинпинг.

Он је навео да очекује да ће током посјете са предсједником Владимиром Путином детаљно размијенити мишљења о питањима билатералних односа и важним регионалним и међународним темама од обостраног интереса и изнијети план развоја стратешке и практичне сарадње.

Како је саопштио портпарол Кремља Дмитриј Песков, састанак предсједника Кине и руског лидера Владимира Путина почеће око 14.30 часова.
 
(Спутникнеwс)