Руски министар одликовао пилоте за обарање америчког дрона :: Semberija INFO ::

 

Руски министар одликовао пилоте за обарање америчког дрона


Foto: Pixnio
Руски министар одбране Сергеј Шојгу одликовао је пилоте борбених авиона Су-27 који су пресрели америчку беспилотну летјелицу у близини ваздушног простора око руске војне кампање у Украјини, саопштило је у петак његово министарство.

Дрон се срушио у Црно море у уторак након што су га пресрели руски авиони, у првом познатом директном војном сукобу између Русије и Сједињених Држава откако је Русија отпочела специјалну војну операцију на тлу Украјине прије годину дана.

Објављујући награде, министарство је поновило руску верзију догађаја - коју оспорава Вашингтон - да руске летјелице нису остварили физички контакт с дроном.

"Као резултат оштрог маневрисања око 9:30 (по московском времену), беспилотна летјелица МQ-9 кренула је у неконтролисани лет с губитком висине и сударила се с воденом површином", речено је.

Речено је да је дрон летио с искљученим транспондерима и кршио ограничења ваздушног простора која је Русија објавила у вези с оним што назива својом специјалном војном операцијом у Украјини.

(Независне)