Више од 1000 погинулих у земљотресу у Турској и Сирији, спасиоци трагају за преживјелима :: Semberija INFO ::

 

Више од 1000 погинулих у земљотресу у Турској и Сирији, спасиоци трагају за преживјелима


Фото - Анадолија
Према посљедњим подацима, најмање хиљаду особа је погинуло, а више од пет хиљада је повријеђено у разорном потресу јачине 7,7 степени по Рихтеру, који је рано јутрос погодио југ Турске, на граници са Сиријом. Страхује се да ће број жртава и даље расти. У току је потрага за преживјелима. Бројне зграде су срушене, а оштећена је и енергетска инфраструктура. Материјална штета је огромна.

У земљотресу у Турској погинуло је 912, а повријеђено 5.385 особа, саопштио је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.



Казао је да је у тој земљи тренутно ангажовано више од 9.000 спасилаца.

На сјеверу Сирије погинуло је најмање 427 особа, а стотине људи су повријеђене.

Према његовим ријечима, досад је испод рушевина спашено 2.470 особа. Број срушених зграда достигао је 2.818.

Ердоган је рекао да је јутрошњи земљотрес највећа катастрофа која је задесила Турску након земљотреса у Ерзинцану 1939. године.

Потрес се догодио у 04.17 сати по локалном времену на дубини од око 17,9 километара, саопћио је раније амерички сеизмолошки завод УСГС. 

Епицентар земљотреса регистриран је у округу Пазарцик у турском Кахраманмарасу, а потом је услиједило 50 накнадних подрхтавања тла од којих је најјаче износило 6,6 степени по Рихтеру. Потрес се осјетио и у сусједној Сирији, посебно у градовима Идлибу, Халепу, Хами, Латакији и Ракаи у којима су срушене бројне зграде.

Управа за ванредне ситуације Турске (АФАД) објавила је да је јачина земљотреса који је погодио округ Пазарцıк у Кахраманмарасу ревидирана на 7,7 степени након детаљних сеизмолошких података. Раније је објављено да је јачина земљотреса износила 7,4 степена по Рихтеру. Званичник АФАД-а упозорио је да у регији Кахраманмарас постоји озбиљна потресна активност, те да ће се накнадни потреси наставити до магнитуде 6,5 до 6,7.

Бројни свјетски лидери шаљу поруке саучешћа и подршке Турској и Сирији.


АГЕНЦИЈЕ / БХРТ