Све у циљу уштеде струје: Аустријанци почели наплаћивање вожње лифтом :: Semberija INFO ::

 

Све у циљу уштеде струје: Аустријанци почели наплаћивање вожње лифтом


Земље Европске уније, а нарочито оне на западу Европе, веома су погођење кризом енергената. Увелико се већ говори о рестрикцијама струје у појединим земљама.

По најавама надлежних, највјероватније ће доћи до искључења у периоду од минимум два сата дневно. Аустрија се такође увелико спрема за резове а како би уштедили струју и смањили трошкове људи, једна стамбена зграда је одлучила да наплаћује вожњу лифтом.

За оне који не знају, некада, приликом уграђивања првих лифтова у Бечу (неки и дан данас функционишу), постојале су касице поред лифта у које су сви они који су користили лифт плаћали за ту услугу. Изгледа да се историја и овог пута понавља.

У трећем округу Беча, у једној згради одлучено је да сви они који се служе лифтом, по вожњи, морају да плате 20 центи. А ако не плате, ићи ће пјешице степеницама. Ова одлука се односи за посјетиоце, а не и за станаре зграде. Станари зграде имају посебан кључ којима се активира лифт, док они који га немају активирање лифта чине тако што убаце 20 центи.

Ни станарима није бесплатна вожња већ за њу плаћају 20 евра мјесечно. Плаћање се врши преко режија којима плаћају одржавање и трошкове зграде. Оно што није згодно у вези лифта ове поменуте зграде је чињеница да уколико платите 20 центи, можете се само попети, а није нађен начин плаћања уколико желите да се спустите лифтом. За сада могу да се спусте лифтом само они који имају кључ.

(Независне)