Русија позива УН да процијени стријељање руских ратних заробљеника :: Semberija INFO ::

 

Русија позива УН да процијени стријељање руских ратних заробљеника


МОСКВА - Русија је у сриједу позвала УН да исправно процијени видео који приказује украјинску војску како пуца на руске ратне заробљенике.

Коментаришући изјаве гласноговорника УН-а, Фархана Хакуа, који је "позвао да се сва пријављена кршења људских права свих страна у овом сукобу у потпуности истраже и да постоји одговорност", гласноговорница руског министарства вањских послова, Марија Захарова рекла је на Телеграму да се службеник УН-а "скривао иза уобичајних фраза".

“Представници Секретаријата УН-а требају одлучити: или се једном заувијек изјаснити да су “за све добро против свега лошег” или почети објективно, непристрано, према својим функционалним одговорностима и мандатима, приступати оцјенама разних догађаја“, изјавила је Захарова.

Такође је примијетила да је УН био "опширнији" о украјинским тврдњама.

Одвојено у интервјуу, Захарова је оштро осудила одлуку украјинског државног тужилаштва да отвори казнене поступке за стријељање руских ратних заробљеника.

"Све што је кијевски режим учинио око овог злочина је неморално и злочиначко. Стријељање ненаоружаних руских ратних заробљеника не би требало спадати у категорију заборављених или дуготрајних казнених случајева. Ово је ужасан злочин који би требао звонити на узбуну”, нагласила је.

Видео који се појавио на друштвеним мрежама приказује групу руских војника којима је наређено да легну лицем према земљи прије него што су их украјински војници убили.

Украјинско министарство одбране није коментарисало снимак, док је неколико западних медија потврдило истинитост, преноси "Анадолија".


Независне новине