НАУЧНИЦИ: ТИХИ ОКЕАН НЕСТАЈЕ, НАСТАЋЕ НОВИ СУПЕРКОНТИНЕНТ :: Semberija INFO ::

 

НАУЧНИЦИ: ТИХИ ОКЕАН НЕСТАЈЕ, НАСТАЋЕ НОВИ СУПЕРКОНТИНЕНТ


Foto: Ilustracija
Знанственици предвиђају да ће у сљедећих 300 милијуна година Тихи оцеан нестати, а да ће се на Земљи формирати нови велики суперконтинент, у циклусу који се понавља сваких 600 милиона година.

Нова симулација "суперкомпјутера" показује да су дани Тихог оцеана – одбројани.

Симулација је заснована на константном помиијерању Земљиних тектонских плоча. Ипак, овај океан (најстарији на Земљи) има још 300 милиона година до нестанка, преноси Пословни.хр.

Знанственици са Универзитета "Картин" у Аустралији сматрају да ће Тихи океан вјероватно бити "прогутан" прије него што прослави милијардити рођендан.

Прије самог нестанка Тихи океан више неће личити на огромно плаветнило какво је оно данас. Сваке године тај се океан смањи за неколико центиметара – то се догађа откад је и сам био суперокеан који је окруживао посљедњи суперконтинент – "Пангеу".

Знанственици објашњавају да сваке године неколико центиметара пацифичке плоче склизне испод еуроазијске и индо-аустралијске плоче, смањујући удаљеност између континената Сјеверне Америке, Азије и Аустралије.
Не слажу се сви научници о томе како ће сљедећи суперконтинент изгледати или како ће се формирати, али у многим симулацијама Тихи океан осуђен је на пропаст.

Док неке студије сугеришу да би се Атлантски океан, који се данас шири, могао почети смањивати ​​у будућности, стварајући тако суперконтинент окружен Тихим океаном, истраживачи са Универзитета "Картин" не слажу се с тим.

Умјесто формирања другог континента налик "Пангеи", они тврде да свијет иде према суперконтиненту названом Амазија, у којем се Сјеверна Америка судара с Азијом.

Аустралија је изостављена из овог назива, али у 4Д геодинамичким моделима чини се да и Аустралија игра важну улогу у затварању остатака Тихог оцеана, преносе научни портали.

(Независне)