Сукоб у Украјини: Спријечен напад на нуклеарку Запорожје; Зеленски: Кијев од САД добио системе НАСАМС :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Спријечен напад на нуклеарку Запорожје; Зеленски: Кијев од САД добио системе НАСАМС


Двјеста четрнаести дан сукоба у Украјини.

19:43 Зеленски: Кијев од САД добио системе НАСАМС

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да Кијев од Сједињених Америчких Држава добио два противваздушна система НАСАМС, преносе украјински медији.

Зеленски је у интервју за Си-Би-Ес навео, међутим, да број ПВО система који су добили није довољан како би се одбранили цивилни инфраструктурни објекти.

Укринформ подсјећа да су САД средином августа одобриле још један пакет војне помоћи, који је укључивао и ПВО системе НАСАМС.

17:48 Рогов: Експлозија у Мелитопољу

Снажна експлозија одјекнула је у центру Мелитопоља у Запорошкој области, изјавио је представник проруске администрације те области Владимир Рогов.

Према прелиминарним информацијама, експлодирао је аутомобил, навео је Рогов на Телеграму.

Према његовим ријечима, експлозија је била толико снажна да се возило распало на два дијела.

17:24 Бијела Кућа: Вашингон ће одговорити одлучно ако Русија употреби нуклеарно оружје

САД и њени савезници одговориће одлучно ако Русија употреби нуклеарно оружје у Украјини, изавио је савјетник за националу безбједност Бијеле куће Џејк Саливен у интервјуу за америчку мрежу Си-Би-Ес.

"Разговарали смо директно, у четири ока, на врло високом нивоу са Кремљем. Свака употреба нуклеарног оружја имаће катастрофалне посљедице по Русију. САД и наши савезници би у том случају одговорили врло одлучно. Били смо врло јасни и прецизни шта то са собом носи", рекао је Саливен, преноси Гардијан.

15:45 Трас: Не би требало да слушамо Путиново "звецкање оружјем"

Британска премијерка Лиз Трас изјавила је да Британија и њени савезници не би требало да слушају "звецкање оружјем" руског предсjедника Владимира Путина о Украјини, након што је наредио дjелимичну мобилизацију и указао на могући нуклеарни сукоб, преноси Ројтерс.

"Не би требало да слушамо његово 'звецкање сабљом' и лажне пријетње. Умјесто тога, треба да наставимо да уводимо санкције Русији, као и да подржавамо Украјинце", рекла је у интервјуу за Си-Ен-Ен Трас.

15.20 Верешчук: Русија држи око 2.500 Украјинаца у заробљеништву

 Потпредсједница Владе Украјине Ирина Верешчук изјавила је да Русија држи у заробљеништву око 2.500 Украјинаца, од којих су многи цивили.

Верешчук је за ББЦ Украјина рекла да Кијев инсистира на томе да Русија врати цивиле, а не да их размјењује.

Указала је да је међу њима доста жена.

Русија и Украјина су 21. септембра размијениле заробљенике, па је Москва размијенила више од 200 украјинских заробљеника за 55 Руса које је у заробљеништву држала Украјина.

14.00 Луке напустило још седам бродова

Седам бродова натоварених пољопривредним производима напустило је данас украјинске луке, саопштено је из украјинског Министарства инфраструктуре.
Од постизања споразума посредством УН између Москве и Кијева 22. јула до сада је украјинске луке напустило 218 бродова.

У саопштењу се наводи да је до сада на бродовима одвезено 4,85 милиона тона жита.

Три луке у Црном мору поново су отворене након споразума између Москве и Кијева.

12.00 Првог дана референдума у Запорожју 93 одсто грађана гласало за припајање Русији

Првог дана референдума у региону Запорожја, 93 одсто оних који су учествовали на гласању, опредијелило се за припајање те области Руској Федерацији, саопштио је Кримски републички институт за политичка и социолошка истраживања, јавља данас ТАС.

Првог дана референдума, 23. септембра, гласало је 500 становника, њих 93 одсто се определило за припајање региона Запорожја Русији, а седам одсто је било за остајање региона у саставу Украјине, навео је институт.

У самопроглашенима Доњецкој и Луганској Народној Републици (ДНР, ЛНР) и у Херсонској и Запорошкој области, које су под руском контролом, референдуми о припајању Русији почели су 23. и трају до 27. септембра.

11.00 У ракетном нападу на хотел погинуле двије особе

Ракетни напад на хотел у центру Херсона у којем су смјештени новинари терористички је напад за који је одговорно војно и политичко руководство Украјине, саопштиле су данас локалне власти региона Херсон.
Нешто раније су украјински војници гађали хотел америчким ракетним системом ХИМАРС, а од експлозије су погинуле најмање двије особе.

“Ракетни напад на хотел је планиран терористички чин и одговорност сноси војно и политичко руководство Украјине”, наводи се у саопштењу и напомиње да хотел није кориштен у војне сврхе и да су унутра били само новинари и особље.

У саопштењу се истиче да још траје претрага и спашавање након ракетног напада.
 
9.00 Кравченко: Кијев не престаје са гранатирањем

Кијев не престаје са покушајима да омете одржавање референдума и изборна комисија у Алчевску морала је да се евакуише у склониште усљед гранатирања, рекла је предсједник Изборне комисије у Луганској Народној Републици Олена Кравченко.

Она је нешто раније изјавила да су три града у Луганској Народној Републици гранатирана током ноћи и у раним јутарњим часовима.

Биралиште недалеко од Енергодарта пребачено је у резервне просторије због гранатирања.

Референдум о питању уласка у састав Русије почео је у петак у Доњецкој и Луганској Народној Републици, Запорошкој и Херсонској области. Гласање ће трајати до уторка, 27. септембра. 

8.45 Кратак рок за визе страних посматрача за референдум

Проблеми са обрадом виза у кратком временском интервалу, спријечили су многе стране посматраче да дођу и прате референдум о уједињењу Запорошке области и Русије, изјавио је данас Владимир Рогов предсједник покрета “Ми стојимо уз Русију”.

“Дошло је много мање посматрача него што смо жељели због кратког временског интервала за издавање виза. За неколико десетина људи једноставно није било довољно времена, посебно за оне који долазе из непријатељске земље”, рекао је Рогов за ТАС С.

Одржавање референдума о придруживању Русији почело је 23. септембра у 08.00 часова по московском времену у Доњецкој и Лугањској Народној Републици и у ослобођеним областима Херсон и Запорожје.

Изјашњавање грађана трајаће до 27. септембра.

8.30 Путин потписао указ о одлагању мобилизације за студенте

Предсједник Русије Владимир Путин потписао је указ о одлагању дјелимичне мобилизације за редовне и ванредне студенте, објављено је на сајту Кремља.

У документу се наводи да се одлагање мобилизације одобрава редовним и ванредним студентима који похађају наставу по државним програмима средњег стручног и високог образовања у државним образовним и научним организацијама и они који први пут стичу образовање одговарајућег нивоа, преносе РИА Новости.

Путин је 21. септембра објавио дјелимичну мобилизацију, а биће мобилисани грађани са војним чиновима редова и наредника млађи од 35 година, млађи официри до 50 година и виши официри до 55 година.

У руску војску биће мобилисано укупно 300.000 резервиста.


Агенције / Глас Српске