Ко је нови премијер Аустралије Ентони Албанез: Лидер из радничке класе :: Semberija INFO ::

 

Ко је нови премијер Аустралије Ентони Албанез: Лидер из радничке класе


СИДНЕЈ - Побједник пареламентарних избора у Аустралији, кабуриста Ентони Албанез, који од сутра постаје премијер, прагматичан је лидер из радничке класе који је обећао да ће окончати подјеле у земљи.

"Желим да промијеним земљу. Желим да промијеним начин на који политика функционише у овој земљи. Желим да имам односе сарадње", изјавио је јутрос лидер Лабуриста који се припрема да преузме власт послије деветогодишње владавине конзервативаца, преноси Ројтерс.

Албанез је изразио жељу да окупља и подстиче људе на сарадњу, укључујући државе и територије, као и локалне власти.

Он је обећао да ће окупити и синдикате и послодавце и друге организације на предстојећем самиту о запошљавању.

Конзервативни премијер Скот Морисон претходно је признао пораз на изборима и честитао Албанезеу на побједи.

На коначне резултате ће се дуже чекати пошто се заврши пребројавање рекордног броја гласова послатих поштом.

Педесетдеветогодишњи Албаниз је у парламент први пут ушао 1996. године. 

Током унутарпартијских сукоба у првој деценији овог вијека, Албаниз је отворено критиковао обје стране. Стекао је репутацију сарадљивог политичара који је спреман да ради и са онима који заступају другачије идеолошке ставове, што се нарочито показало док је предсједавао парламентом.

Након пораза 2010. године, лабуристи су успјели да оформе мањинску владу, а парламент је радио изненађујуће ефикасно - штавише, то је био најефикаснији аустралијски парламент када је ријеч о доношењу закона, а предводио га је управо Ентони Албаниз.

Са свега 12 година, Албаниз је учествовао у организовању протеста подстанара, како би спречио да се инвеститорима прода стамбени објекат у којем је живио са мајком, а који је у државном власништву.

Они који га познају, кажу да је прагматичан, али и борац за друштвену правду - осјећај који је стекао још у дјетињству.

"То ми сваки дан даје одлучност, да помажем људима који су у ситуацији у каквој сам ја некад био, да имају бољи живот", рекао је Албаниз у јануару за Национални прес клуб.

Тада је подсјетио како је у детињству зависио од комшија који су га хранили, када његова мајка, која је живела од инвалидске пензије, није могла да га издржава.

Он је био први у својој породици који је похађао универзитет - студирао је економију, када се укључио и у студентску политику. Тада је полако почео да гради своју политичку каријеру.

За шта се залаже Албаниз

Када је ријеч о политичким ставовима, Албаниз је републиканац, и залаже се за промјену садашњег статуса Аустралије као уставне монархије. Међутим, поводом платинастог јубилеја краљице Елизабете Друге, Албаниз је изјавио:

"Има много Аустралијанаца који не подржавају принцип монархије, али који је поштују (краљицу). Можете бити републиканац, као што сам ја, а да ипак гајите велико поштовање према краљици. Своју службу врши са вјерношћу, интегритетом и људскошћу, а понекад се поткраде и хумор". 

Залаже се и за право на абортус, наводећи да жене имају право избора. Сматра и да треба да буде легализовано право на еутаназију.

Заступник је права ЛГБТ популације и често учествује на годишњим парадама у Сиднеју.

Противио се политици владе, која је одбијала тражиоце азила који су у Аустралију стизали бродовима. 

"Ја не бих могао да одбијем људе, породице с дјецом када би стигли бродовима".

Када су у августу прошле године талибани дошли на власт у Авганистану, тражио је од владе да избјеглицама из Авганистана омогући право становања.


Агенције / Независне