Ових 10 маркета у Српској је снизило маржу, ниже цијене купцима :: Semberija INFO ::

 

Ових 10 маркета у Српској је снизило маржу, ниже цијене купцима


У десетак трговачких ланаца широм Српске потрошачи могу купити разне производе по сниженим цијенама захваљујући кампањи Министарства трговине и туризма РС која је одговор на инфлацију и константна поскупљења робе и услуга.

У ресорном министарству кажу да су се у кампању за сада укључили маркети"Зворничанка" из истоименог града, затим"Ђурић маркети" и"Фрукта трејд" из Дервенте, бањалучке фирме "Зоки комерц", "Диона", "Тржница", "Центрум" и самостална трговачка радња"Теа". На спуштање марже и ниже цијене одлучили су се и маркети "Оногошт" Пале те други.

Подсјећају да је министар трговине и туризма РС Денис Шулић у мају одржао састанак са представницима трговаца у Српској, на којем је разговарано о стању на тржишту и иницирано покретање кампање у којој ће, у свјетлу глобалних економских прилика, инфлације и раста цијена који погађају домаће тржиште, трговци показати гест солидарности и укључити се у друштвено одговорну кампању кроз коју ће потрошачима понудити низ производа по сниженим цијенама,  одричући се дијела своје марже.

- Према плану кампање, трговци по сниженој цијени нуде производе који нису обухваћени Уредбом о ограничењу марже на основне животне намирнице. Избор производа који су обухваћени акцијом остављен је на избор сваком трговцу понаособ, а производи који су снижени у склопу ове кампање означени су посебно дизајнираним воблером "Друштвено одговорни" - појаснили су у Министарству трговине.

Додали су да свакодневно запримају нове молбе трговаца за укључивање у кампању и достављање воблера за означавање артикала.

- Кампања не укључује само велике трговачке ланце већ трговце који послују у Српској, без обзира на величину и број пословница које имају. Позивамо све трговце који се до сад нису укључили да подрже кампању - навели су из ресорног министарства.

У "З маркетима" који послују у склопу компаније "Зворничанка" производи са нижим цијенама, међу којима су између осталог, слаткиши, воће, поврће, млијеко, сокови, саламе, паштете, те бројни артикли из програма хемије потрошачима су доступни од почетка седмице.

- Маржу смо снизили за неких стотинак производа, сви ти артикли су означени воблерима које смо добили од министарства, а повећана је њихова видљивост, упадљиви су за око потрошача. Министар Шулић нам је био у посјети, обишао један објекат и одушевљен је имплементацијом кампање - рекао је генерални директор "Зворничанке" Нинослав Рашковић и додао да су подржали кампању да би колико-толико ублажили удар инфлације која пустоши новчанике грађана већ дуже вријеме.

Власник компаније "Фрукта трејд" Душко Рељић каже да је друштвено одговоран рад један од основних постулата њиховог пословања.

- Наша фирма је увијек подржавала све што има корист за друштво у којем послујемо и живимо, наравно у оној мјери која неће нарушити стабилност и профитабилност компаније па тако и сада. Међутим , овом кампањом не може се спријечити инфлација и глобална кретања, то су крупне ствари на које не можемо утицати. Ланци снабдијевања су покидани, произвођачи су подигли цијене, не може се ту много урадити, али смо спремни помоћи колико можемо - казао је Рељић.

Из удружења потрошача раније су поздравили ову кампању, наводећи да се коначно дошло до рјешења којим се колико-толоко помаже купцима.

Регион

Душко Рељић каже да трговци у Српској послују са најнижом маржом у региону.

- И у Српској и у ФБиХ тренутно радимо са маржом од 15 одсто, док је она у Србији од 24 до 26 одсто, у Хрватској изнад 30 одсто, а у Њемачкој чак 37 одсто. Због тако мале марже велики европски трговачки ланци не улазе на тржише БиХ - рекао је Рељић.

(ГласСрпске)