Додик поручио да је Српска посвећена миру и стабилности :: Semberija INFO ::

 

Додик поручио да је Српска посвећена миру и стабилности


Република Српска има познат став да ће и даље директно бирати члана Предсједништва БиХ, а на Хрватима и Бошњацима остаје да се о томе договоре за Федерацију БиХ.

Написао је ово предсједник Српске Милорад Додик на свом Инстаграм налогу.

– Такође сматрамо да је Централна изборна комисија БиХ у оваквом облику узурпирала права за спровођење избора на нивоу Српске за предсједника Српске, Народну скупштину и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, као и Вијеће народа Српске и локалне изборе – навео је Додик.
Додик је поручио да “то није у надлежности те комисије, већ Изборне комисије Републике Српске”.

– ЦИК БиХ једино што може да ради јесте да спроводи изборе на нивоу Предсједништва и посланика за Представнички дом парламента БиХ. Поред питања у вези с измјеном Изборног закона, на састанку с лидерима ХДЗ и СДП, Драганом Човићем и Нермином Никшићем, у Мостару договорено је да буде одржан заједнички састанак влада Републике Српске и Федерације 8. јуна – рекао је Додик, пише РТРС.

Предсједник Српске је подсјетио да је током седмице имао састанак и с командантом ЕУФОР генерал-мајором Хелмутом Хабермајером.

– Рекао сам му да је Република Српска посвећена миру и стабилности, као основним предусловима за бржи економски развој и да је у потпуности привржена поштивању Дејтонског мировног споразума, који је протеклих година девастиран на штету Српске – навео је Додик.

Додик је подсјетио и да је с руским амбасадором Игором Калабуховом обишао руски храм у изградњи у Бањалуци. На крају радне седмице присуствовао сам инаугурацији предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана у Анкари. Ту сам се сусрео и са мађарским премијером Виктором Орбаном – истакао је Додик.


​Глас Српске