Српска формира тим за превенцију насиља у школама :: Semberija INFO ::

 

Српска формира тим за превенцију насиља у школама


На приједлог Министарства просвјете и културе Влада Републике српске формираће интерресорни тим који ће бити задужен за спровођење 11 приоритета, између осталог и унапређење законодавног оквира за превенцију насиља, побољшање материјалних и техничких услова те прикупљање података о насиљу.

Такође , задатак интерресорног тима биће и спречавање насиља унапређењем наставног плана као и провођење медијске кампање о превенција насиља у школама.

"Задатак интерресорног тима је да врши координацију активности током спровођења мјера утврђених Програмом мјера како би се унаприједио проток и размјена информација у вези вршњачког насиља између надлежних министарстава", саопштено је из Владе Републике Српске.

У саопштењу након сједнице Владе РС наведено је и да је потребно дјеловати на сузбијању и спречавању насиља на свим нивоима друштва, почевши од школе и породице.

"Односи између наставника и ученика, начини поучавања, мјере сигурности, укљученост родитеља у школски живот дјеце, као и односи међу ученицима обликују школско окружење и климу у којој се ученици васпитавају и образују", саопштили су из Владе Републике Српске.

Влада је задужила и Министарства просвјете и културе и Министарство финансија да у складу са расположивим средствима обезбиједе финансирање приоритених мјера за јачање безбједности и спречавање насиља у основним и средњим школама и ђачким домовима.

Такође , Министарство просвјете и културе задужено је да у сарадњи са јединицама локалне самоуправе спроводи активности на побољшању материјално-техничких услова у школама.

Влада РС усвојила је и Информацију о реализацији активности за провођење реформе у области предшколског, основног и средњег васпитања и образовања у којој се наводи да је Министарство просвјете и културе уз подршку Популационог фонда УН за БиХ израдило Приручник за наставнике основних школа под насловом "Здрави животни стилови", а у оквиру којег се указује на здраве животне навике,  како очувати ментално и физичко здравље.

Из Бироа Владе РС за односе с јавношћу саопштено је и да је Министарство просвјете и културе Републике Српске расписало Јавни конкурс за упис ученика у први разред средњих школа Републике Српске у школској 2023/24. години.

Наведеним конкурсом предвиђен је упис 10.089 ученика распоређених у 455 одјељења, односно предвиђен је упис 2466 ученика у занимања трећег степена сложености и 7623 ученика у занимања четвртог степена сложености, од чега 1636 ученика гимназије. У сарадњи са локалним заједницима и представницима привреде дефинисана су и дефицитарна занимања у оквиру којих је планиран упис 772 ученика у 23 дефицитарна занимања, у 36 школа и 23 јединице локалне самоуправе.

Влада РС утврдила је и Нацрт закона о електронском новцу који представља регулаторни одговор на појаву савремених финансијских услуга на међународном тржишту, с циљем стварања правних предуслова за њихов развој на домаћем тржишту путем оснивања и пословања друштва за издавање електронског новца.
 
(Независне)