Делегација РиТЕ Угљевик на Самиту енергетске будућности “СЕТ Требиње 2023” :: Semberija INFO ::

 

Делегација РиТЕ Угљевик на Самиту енергетске будућности “СЕТ Требиње 2023”


Делегација РиТЕ Угљевик, на челу са директором Диком Цвјетиновићем, учествује на овогодишњем регионалном Самиту енергетске будућности СЕТ Требиње 2023, који се одржава по четврти пут.



Ријеч је о најзначајнијој конференцији овог типа у региону, која се ове године одржава под слоганом “Енергетска стабилност Западног Балкана”. На конференцији учествују еминентни стручњаци из области политике, науке и привреде, који се баве тренутним стањем, смјерницама и развојем енергетске будућности Републике Српске, али и региона у цјелини.



“Делегација Рудника и Термоелектране Угљевик дала је допринос промоцији значаја нашег предузећа, као једног од стубова цјелокупног електроенергетског система Српске, који у укупној производњи струје учествује са преко тридесет посто. Поред тога, учешће на конференцији искористили смо за размјену искустава и идеја везаних за производњу струје и стабилно снабдијевање домаћинстава и привреде у кризним ситуацијама, као што је ова коју имамо данас, узрокована сукобом у Украјини”, рекао је Дико Цвјетиновић, директор РиТЕ Угљевик.



Према ријечима Драгише Видаковића, извршног директора угљевичког гиганта, посебно значајан сегмент разговора односи се на даље инвестиције у РиТе Угљевик.

“За нас је јако важно да је и на овом Самиту предсједник Милорад Додик поновио и истакао своју опредјељеност да се у наредном периоду, кроз значајне инвестиције са стратешким партнерима Српске, уради ревитализација постојећег блока ТЕ Угљевик, те наставе активности око изградње новог блока у Угљевику. То ће, уз улагања у обновљиве изворе енергије, учврстити енергетску стабилност и независност Републике Српске”, истакао је Видаковић.



Како истичу из делегације РиТе Угљевик, све то даје значајан подстрек Управи Предузећа да у наредном периоду уложи максималне напоре како би се поменуте активности спровели у најкраћем могућем року.

СЕТ Требиње 2023. званично је отворио предсједник Републике Српске Милорад Додик, а на тродневном Самиту енергетске будућности "СЕТ Требиње 2023” пријавило се 720 учесника. Поред предсједника Додика, присустни су и министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто, премијер Републике Српске Радован Вишковић, министар енергетике у Влади Српске Петар Ђокић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министра БиХ Сташа Кошарац, генерални директор ЕРС-а Лука Петровић, и други.



Самит организују "Електропривреда Републике Српске", град Требиње и предузеће "СЕТ", под покровитељством Владе Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министра.