ГРИПА ПОТИСНУЛА КОРОНУ: Амбуланте у Српској пуне пацијената са респираторним инфекцијама :: Semberija INFO ::

 

ГРИПА ПОТИСНУЛА КОРОНУ: Амбуланте у Српској пуне пацијената са респираторним инфекцијама


Домови здравља и болнице у Српској пуне су пацијената са респираторним инфекцијама, међу којима преовладава грипа, док се корона вирус ријеђе појављује.

Кихање, температура, маласкалост, кашљање, бол у мишићима симптоми су на које се ових дана жале многи становници Српске, и због чега траже помоћ љекара. То потрђују и подаци из бањалучког Дома здравља. Само до 15. јануара ове године прегледано је 1.647 пацијената са акутним ресираторним инфекцијама.

– Уочена је активност грипа типа А. Очекујемо у наредном периоду значајно повећање обољелих од грипа. Извјештаји показују да је током протекле седмице било 47 лабораторијски потврђрних случајева Ковида, тако да се може закључити да се број обољелих од корона вируса за сада не повећава, може се чак говорити о смањењу броја случајева – рекли су за „Новости“ из Дома здравља Бањалука.

И добојске амбуланте врве од обољелих од респираторних инфекција. Љекари Дома здравља у овом граду дневно обаве више од 50 прегледа, а пацијенти се најчешће жале на високу температуру коју не могу оборити.

– То је карактеристичније за инфлуенцу, грипу, она траје дуже, око десет дана, температуру је тешко оборити, али без тестирања не можемо знати о којој је врсти вируса ријеч – рекли су у добојском Дому здравља.

Пацијенти са најтежим облицима респираторних инфекција смјештају се на лијечење у болнице.

– До 13. јануара у Клиници за инфективне болести је прегледано 97 болесника позитивних на корона вирус, док је болесника са инфуленцом било 163. Отпустили смо 16 болесника са короном, а њих 12 се вратило кући након прележане грипе – навели су за „Новости“ у УКЦ РС.

У Институту за јавно здравство Републике Српске кажу да су у сезони 2022/2023. највећу учесталост пријављених обољења сличних грипу имале регије Источно Сарајево и Фоча, а најмању Бијељина и Зворник, Највише случајева тешких акутних респираторних инфекција пријављено у болницама Градишка и Требиње.

– Највећи број обољелих од акутних респираторних инфекција и оболења сличних грипу у узрасној групи од пет до 14 година, док је највише тешких акутних респираторних инфекција у узрасној групи од новорођенчади до четири године – појаснили су у Институту за јавно здравство Српске.

Љекари истичу да се грипа обично развија нагло, у временском периоду од три до шести сати. Симптоми који су карактеристични за грипу су повишена температура преко 38 степени, главобоља, малаксалост, болови у мишићима, цурење носа, грлобоља и кашаљ. Понекад се могу јавити  и мучнина, повраћање и прољевасте столице.

Болест, ако се лијечи на правилан начин, пролази за седам дана. То укључује мировање и надокнаду течности. Обољели могу користити лијекове за снижавање температуре и смиривање кашаља. Љекари наглашавају да антибиотике не треба користити јер се ради о вирусној инфекцији.

Када се јавити љекару?

У ДОМУ здравља Бањалука истичу да се прехлада и блажи облици грипе могу лијечити и код куће.

– Лијечење прехладе и грпе може се проводити у кућним условима уз симптоматску терапију и врло често није потребна посјета доктору. Међутим, одлазак доктору је неопходан ако симптоми трају дуже или се погоршавају, као нпр. појава изразито јаке грлобоље уз повећање лимфних чворова врата, јак кашаљ уз болове у грудном кошу, повраћање, поремећај свијести или појава осипа – рекли су у Дому здраља.

(Новости)