Из Републике Српске оштре осуде на Шмитово обраћање :: Semberija INFO ::

 

Из Републике Српске оштре осуде на Шмитово обраћање


Из Републике Српске оштре осуде на Шмитово свједочење пред Комитетом за спољне послове британског парламента и његово залагање за увођење економских санкција Српској.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је за Срну да је Велика Британија увијек била србомрзачка и да с тога не изненађује што туриста у БиХ Кристијан Шмит тамо тражи савезнике.

Према њеним ријечима, Шмит у Великој Британији тражи савезнике за додатне санкције српском народу и модел истребљења српског народа у БиХ.

- Туриста у БиХ једино може покушавати да перфидним захтјевима наштети Републици Српској, али Република Српска и српски народ јачи су од његових злих жеља, с тога нека настави причати уз вјетар - поручила је Вулићева.

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Снежана Новаковић Бурсаћ сматра да свједочење Шмита  не представља ништа ново, осим демаскирања и огољавања намјера у креирању њима жељених односа.

- Појављивање Шмита у британском парламенту дјеловало је као подсјећање на њихове тежње за ревитализацијом неких колонијалних односа, имајући на уму да је ријеч о човјеку којег нико није изабрао нити именовао, а покушава да се понаша и дјелује као намјесник - изјавила је Бурсаћева за Срну.
 
Потпредсједик СНСД-а Никола Шпирић изјавио је Срни да би обраћање Шмита свако нормалан схватио као напад на БиХ или потврду да озбиљно ради на њеној деконституцији.

- Јучерашње обраћање Кристијана Шмита спољнополитичком комитету британског парламента у којем је рекао да чини све да што билатерално, што мулитилатерално преко међународних финансијских институција обезбиједи економско-финансијске санкције Републици Српској говори да је на дјелу покушај економске еутаназије Српске, и то на крајње перфидан начин - оцијенио је Шпирић.

Он је истакао да посебно брине одсуство било какве озбиљне осуде политичког Сарајева, поготово оних који кажу да је Република Српске ралност коју прихватају.

Предсједник Клуба посланика Савеза независних социјалдемократа у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић изјавио је да Шмит не може више ни пред међународном заједницом да сакрије да је лажни високи представник и зашто је нелегално дошао у БиХ, додавши да Нијемци, додуше, никада нису куцали на врата када су долазили на ове просторе.

- Жеља да Република Српска буде финансијски кажњена је реализација муслиманских ратних циљева мирнодопским средствима. Шмит то не крије и то је добро да се јасно види. Одсуство свог легалитета и легитимитета, Шмит искаљује над српским народом. Нијемци никако да науче лекције из прошлости - истакао је Жунић за Срну.

 Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић сматра да је Кристијан Шмит требало да пред Комитетом за спољне послове британског парламента подржи дијалог тројице лидера у БиХ на челу са предсједником СНСД-а Милорадом Додиком, а не да помиње економске санкције Републици Српској.

Нешић је рекао да финансијске санкције Републици Српској о којима говори Шмит неће произвести никакве ефекте осим што ће отежати живот у БиХ и продубити присутна неразумијевања.

Кристијан Шмит се обратио британском одбору за иностране послове првенствено да се одржи негативно мишљење према Републици Српској, изјавио је професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја, гостујући у Јутарњем програму РТРС-а.
 
(РТРС)