Шмит: Волио бих да сам Ешдаун; Из Српске одговор: Покушај ревитализације колонијализма :: Semberija INFO ::

 

Шмит: Волио бих да сам Ешдаун; Из Српске одговор: Покушај ревитализације колонијализма


Обраћајући се пред Комитетом за спољне послове британског парламента, Кристијан Шмит поручио је да би волио да буде као Педи Ешдаун, али да за сада неће користити Бонска овлашћења према званичницима Републике Српске.

Шмит је на питања британских парламентараца одговорио да постоји тзв руски утицај у БиХ, не наводећи ниједан доказ за то. Притом је рекао да наредно обиљежавање Дана Републике 9-ог јануара неће бити као што је било овогодишње. Из Српске му поручују да Република Српска није колонија, и да његови науми неће бити остварени.

Чим се укључио линком из сједишта ОХР-а у Сарајеву, буквално у првој реченици Кристијан Шмит оптужио је Милорада Додика за политичке блокаде. Ипак похвалио је брзо формирање власти на нивоу БиХ. На питање о уклањању политичара из Српске који су под санкцијама Велике Британије рекао је да је боља тактика финансијког условљавања Републике Српске.

- Некад бих волио да будем као Педи Епшдаун. Нисам искључио санкционисање званичника Републике Српске, али то нисам урадио до сада. Више сам фокусиран на финансијско условљавање Српске која није богатији дио БиХ. Као што знате Њемачка и ЕУ су блокирале новац за неке пројекте у Српској - рекао је Шмит.

Након што је демонстрирао тактику финансијског изнуривања Републике Српске, Шмит је пожурио да се британским парламентарцима додвори најавом да наредни 9. јануар неће бити прослављен као до сада. Антируској атмосфери у Великој Британији годило је његово ширење дезеинформација о наводном руском утицају у БиХ.

 - Девети јануар - то је била демонстрација српског идентитета, али Република Српске је мултиетнички ентитет. И наредни 9. јануар, неће се десити на начин као што се десио. А ако група Вагнер буде регрутовала у БиХ младе људе као у Србији позваћу међународну заједницу да реагује - каже Шмит.

Пуно је неистина, изврнутих теза које изговорио Кристијан Шмит оцјена је политичара и аналитичара из Републике Српске. Примјећују да је говорио о кандидатском статусу БиХ и њеном европском путу пред Британцима који су изашли из ЕУ.

- Ово ме подсјећа на покушај успостављања колонијалног поретка - рекла је делегат у Дому народа ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

- Једна ствар брине када је рекао да жали што није као Педи Ешдаун - додао је политички аналитичар Војислав Савић.

Кристијан Шмит је у вишечасовном свједочењу пред Комисијом за спољне послове британског парламента бранио интервенцију на Изборни закон и тиме заправо потврдио да проблеми у БиХ не "станују" у Републици Српској, већ у Федерацији гдје више од осам година није успостављена власт а све због неуређених односа Бошњака и Хрвата.

(РТРС)