Подршка аграру увећана за 70 одсто; 180 милиона КМ на располагању :: Semberija INFO ::

 

Подршка аграру увећана за 70 одсто; 180 милиона КМ на располагању


Фото - РТРС
Од укупно 180 милиона марака, око 108 милиона биће усмјерено на подршку текућој производњи. Правилник о расподјели подстицаја требало би да буде објављен у понедјељак. Министар пољопривреде Саво Минић каже да је испоштавно више од 90 одсто захтјева пољопривредника.

Година пред нама је за пољопривредну производњу врло неизвјесна, али двоумљења нема, каже Никола Алексић, пољопривредник из Голог Брда код Бијељине. Он обрађује 27 хектара оранице, а обори и штале су пуни стоке, те планира прољећну сјетву и набавку нове механизације.

- Мислим да ће најављени буџет који је за ову годину доста повећан, добро доћи, а то нам је вјетар у леђа - каже Алексић. 

Овогодишњи буџет за подстицаје пољопривредној производњи је 180 милиона марака. Чак, 70 одсто већи него прошле године. Нови правилник о подстицајима доноси и нове мјере.

Министар пољопривреде, шумарстава и водопривреде Саво Минић рекао је да ће мљекари уз 25 фенинга које имају, плус 200 марака по грлу имати просјечну премију од 30 фенинга колико и траже.

Сваког дана, из шест кућа у селу, Алексић преузме око 350 литара млијека. Само њихово домаћинство, преда на откуп око 100 литара дневно.

Он каже да је остваривао право на премију за млијеку и прошле године и да је исплата била редовна, што им је много значило.

За набавку нове механизације, ове године заинтересевон је и Стево Мишић из Балатуна код Бијељине.

Новим правилником очекује се повећање обухвата корисника подстицаја за најмање 6.000 корисника. Смањен је доњи лимит у односу на сточни фонд, па ће тако подстицаје моћи да остваре и сточари са 50 оваца, а до сада је минимум био 100 грла.

Ресорни министар је навео да ће дизел бити субвенцинисан са 75 фенинга по литру, а то је повећање од 50 одсто. Нагласио је и да ће све  мјере које су имали и воћари и повртари бити повећане.

Жене и млади пољопривредници у брдско- планинским предјелима изнад 600 метара надморске висине, остварују и додатних 10 одсто подстицаја на пољопривредну производњу и домаћу радиност. Већа су улагања и у сеоску инфраструкуру и друге видове руралног развоја, како би се задржало становништво на селу, нарочито млади људи и њихове породице.


​РТРС