Колико дуго примају пензију: Око 275.000 пензионера у Српској у просјеку добија 40% од просјечне плате :: Semberija INFO ::

 

Колико дуго примају пензију: Око 275.000 пензионера у Српској у просјеку добија 40% од просјечне плате


Жене у Републици Српској око 19 година примају личну пензију из Фонда ПИО, од дана када остваре право до дана престанка. Мушкарци ово право остварују у просјеку нешто мање од 17 година. Ово је податак који је објавио Завод за статистику РС, а који показује да су пензионери Републике Српске на терету Фонда ПИО око пола свог радног вијека. Пензију примају на основу солидарности запослених, који од бруто плата издвајају и доприносе за пензијско и инвалидско осигурање.

Пензију из средстава Фонда ПИО Републике Српске тренутно прима 274.955 пензионера, а просјечна пензија износи 475,56 КМ или 40 одсто просјечне плате у Српској. За пуни стаж осигурања просјечна пензија износи 703,9 КМ, што је око 60 одсто од просјечне плате у Републици Српској. Приход по основу доприноса ПИО у октобру је био нешто већи од 99 милиона КМ који су уплатили запослени у Српској.

Имајући у виду трендове, односно чињенице да се повећава животни вијек грађана у Српској, а да су сви остали демографски показатељи у паду, постоји потреба за додатном штедњом. Тај проблем је препознат и у Влади РС, која је још раније створила законске претпоставке за формирање трећег пензијског стуба у Републици Српској.
Тако је Влада РС посредством Пензијског резервног фонда заједно са партнерима из ЕБРД и Триглав покојнинска дружба д.д. основала Европски пензијски фонд, први добровољни фонд у Српској.

Управо је Европски пензијски фонд прошле седмице обиљежио пет година постојања и рада, а добровољну пензију уплаћује више од 40.000 чланова. Они ће овај новац моћи да користе кад се пензионишу, а додатан мотив је то што је свака појединачна уплата до 100 КМ ослобођена плаћања пореза.


Српска инфо