Рекордан број заражених ХИВ-ом :: Semberija INFO ::

 

Рекордан број заражених ХИВ-ом


БАЊАЛУКА - У посљедњих годину дана у Српској је откривено 22 обољелих од ХИВ/АИДС-а, што је највећи број у посљедње двије деценије.

Подаци Института за јавно здравство РС објављени поводом Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, 1. децембра, показују да су у протеклих годину дана пријављена два смртна случаја од АИДС-а.

Када је ријеч о новозараженима у посљедњих годину дана, пут преноса инфекције код њих 20 је сексуални контакт и то 16 хомо/бисексуалних и четири хетеросексуална, те по један вертикални и путем крви (инјекциони корисник дрога).

- Највећи број обољелих припада узрасној групи од 40 до 49 година, а слиједе они од 30 до 39 година - казали су из Института.

Напомињу да је на повећање броја новооткривених обољелих како у 2022. години, тако и у 2021, када је пријављено 18 нових случајева, вјероватно утицала пандемија короне, односно оптерећење и отежана доступност здравственог система, што је допринијело отежаном јављању потенцијално инфицираних ХИВ-ом здравственом систему с циљем правовременог откривања болести, односно тестирања на ХИВ.

У Републици Српској од пријаве првих случајева оболијевања до сада регистровано је укупно 173 обољелих од ХИВ/АИДС-а, док је од посљедица АИДС-а до сада умрло 30 обољелих.

- Анализа података у посљедње двије деценије показује да су према полној структури 82 одсто заражених мушкарци, 17 одсто жене, а један одсто регистрованих непознатог је полног статуса - рекли су из Института.

Из Института истичу да се тренутно у Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС антиретровирусном терапијом (АРТ) лијечи 91 особа која живи са ХИВ/АИДС-ом.

Психолог Александар Милић наглашава за “Глас” да су најризичнија група људи када је ријеч о овој опакој болести они склони опијању, дрогама, неконтролисаном понашању па олако улазе у сексуалне контакте не размишљајући о ризику.

 - То су људи који имају сексуална искуства са различитим особама, а уз то не контролишу здравље. Никад није сигурно од чега неко болује, али они не размишљају колики је ризик ући у било какав контакт са потенцијално зараженим људима - рекао је Милић.

Према његовим ријечима, добар дио људи таквог понашања неријетко долази из дисфункционалних породица.

- У средњој животној доби је највише изражено да неке особе нису постигле социјални континуитет или квалитет живота па онда неконтролисано трагају за неким “везама” - рекао је Милић.

Тестирање

У УКЦ РС данас ће бити организовано бесплатно, добровољно и анонимно тестирање на вирус ХИВ-а. Тестирање ће бити вршено брзим, рапид тестовима у Савјетовалишту Клинике за инфективне болести - у приземљу, амбуланта број три, од седам до 19 часова. Тестирање на ХИВ/АИДС биће организовано и у Центру за добровољно, повјерљиво и анонимно савјетовање и тестирање Института за јавно здравство РС од 15 до 21 ча­с, те у Болници “Свети врачеви” у Бијељини.


Глас Српске