Српска ће имати довољно гаса :: Semberija INFO ::

 

Српска ће имати довољно гаса


БАЊАЛУКА - Преговори између “Гас-Реса” и “Гаспрома” из Санкт Петербурга о снабдијевању гасом домаћег тржишта за 2023. годину почеће за десетак дана, а у Српској су увјерени да неће бити никаквих проблема када је у питању испорука то­г енергента од стране руске компаније.

Вршилац дужности директора “Гас-Реса” Момчило Антонић рекао је да тренутно прикупљају информације од својих купаца о питању пројекција колико ће гаса потрошити у идућој години.

- С тим информацијама ићи ћемо према “Гаспром експорту”. Преговори са руском компанијом требало би да почну за десетак дана. Након тих разговора имаћемо више информација како о испоруци количине гаса, тако и о самој цијени енергента - рекао је “Гласу” Антонић.

У “Гас-Ресу” за сада не очекују да буде било каквих проблема када је у питању снабдијевање домаћег тржишта гасом у 2023. години, али и вјерују да ће на снази остати формула по којој се квартално обрачунава цијена гаса за Српску.

- Требало би да буде све у реду. Српска и Русија су пријатељске земље. Постоје саботаже на самом гасоводу, то је једина неизвјесност, коју имамо не само ми него читав регион. Дакле, ако гасовод буде функционисао цијелом дужином, биће све у реду - навео је Антонић.

Српска има дугорочни уговор са руском компанијом, који је потписан још 2015. године, и према том уговору цијена гаса усклађује се квартално са кретањем цијена нафтних деривата на берзи.

- Цијена гаса за Српску утврђује се квартално према нафтној формули сваког првог на почетку квартала за идућа три мјесеца. Ако цијена нафтних деривата пада, и гас појефтињује, а ако нафта поскупљује, иста ситуација је и са гасом - појаснили су раније у “Гас-Ресу”.

На бази те формуле цијена гаса за посљедњи квартал ове године виша је за 5,04 одсто у односу на треће тромјесечје. “Гаспром” снабдијева гасом и тржиште Федерације БиХ, а у том ентитету гас је у четвртом кварталу поскупио за 9,7 одсто.

Република Српска се гасом снабдијева преко “Балканског”, односно “Турског тока” који иде директно преко Црног мора, Турске, Бугарске, те преко Зајечара улази у Србију, одакле један крак иде ка БиХ.

Напади

Федерална служба безбједности Русије (ФСБ) саопштила је у петак да је спријечен терористички напад украјинских специјалних снага на “Јужни гасни коридор”, познатији под називом “Турски ток”. Претходни покушај саботирања овог гасовода десио се 13. октобра. Тада је портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио да су на руској територији ухваћени диверзанти који су покушали да изазову експлозију на гасоводу “Турски ток”. О опасности од терористичких напада на “Турски ток” причао је и предсједник Србије Александар Вучић који је рекао да би Србија у случају његовог уништења остала без гаса, али и струје.


Глас Српске