Килограм рибе скупљи и за 20 одсто :: Semberija INFO ::

 

Килограм рибе скупљи и за 20 одсто


Почетак сезоне слава и празника, као и божићни пост, који је почео јуче, главни су разлози за повећану потражњу рибе у Републици Српској, а према ријечима наших саговорника, у односу на претходну годину, риба је скупља од 15 до 20 одсто.

Како је за "Независне новине" рекао Зоран Тепић, директор фирме "Тропик рибарство - рибњак Јањ", глобална ситуација је узрок повећања цијена свих репроматеријала који се користе у узгоју рибе, те је неминовно повећање цијене рибе на тржишту.

"Оквирно говоримо о поскупљењу од око 15 до 20 одсто у односу на претходни период поста. Претходно, наведена криза узроковала је поремећај на тржишту, како код нас тако и у земаља ЕУ, а као посљедицу имамо смањење производње рибе у узгоју", рекао је Тепић, додајући да је самим тим, поред повећања цијена, због мањка рибе на тржишту њена потражња повећана.

"Када на тржишту имате такав поремећај, законитости понуде и потражње ће сигурно довести до повећања цијена. Традиционално грађани желе да купују шарана и пастрмку, али куповна моћ диктира могућности, и тренутно се тражи приступачнија риба, као што су замрзнути ослић и панирани замрзнути рибљи производи", рекао је Тепић.
Према његовим ријечима, не заостаје ни продаја свјеже рибе, а количине које се продају су за произвођаче прихватљиве.

"Нажалост, цијена шарана је значајно виша у односу на почетак године, јер се велике количине увозе. Гашење највећих домаћих шаранских узгајалишта довело је до тога да понуда шарана буде доста мања од потражње, то је узрок врло високих цијена ове рибе", рекао је Тепић.

Да је потражња пред предстојеће празнике и славе повећана, за "Независне новине" потврђују из бањалучке рибарнице "Љиља".
У овој рибарници можете пронаћи разноврсну понуду свих риба и рибљих производа, како свјежих тако и замрзнутих.Килограм шарана по живој ваги је 12 КМ, док су котлети шарана 22 КМ, килограм плавог ослића је шест КМ, док је бијели седам КМ, орада и бранцин су 19,5 по килограму, док килограм туне кошта 36 КМ, као и филе лососа, који је 39 КМ.
"Цијене пастрмке и ослића би у наредном периоду требало да скоче, односно биће више за 10 до 15 одсто", наводе из ове рибарнице.

Како истичу, потражња је велика, посебно сада, када је сезона слава и празника, али наводе да се риба купује током цијеле године.
"Ми имамо дугогодишње купце који купују код нас, али исто тако имамо и много нових купаца, претежно омладине, који се одлучују за рибу, претежно из здравствених разлога, јер је риба веома здрава", наводе из ове рибарнице.
Када је ријеч о повећању цијена остале рибе, они наводе да се цијене неће мијењати док год достављачи не промијене своје цијене.
"Ми нећемо мијењати цијене док год не дође до промјене код добављача, али с обзиром на високе цијене свих репроматеријала, вјероватно ће доћи до одређеног кориговања", истичу из ове рибарнице, додајући да је на простору бх. производња домаће рибе веома смањена те да је то још један разлог за више цијене.
"Нешто више од 50 одсто наших производа је из БиХ, али остатак је из увоза. Најдоминантније земље, када је ријеч о увозу, су Хрватска, Црна Гора и Аргентина", наводе из ове рибарнице.

Како додају, из Аргентине највише долазе скуша и ослић, док са нашег подручја највише рибе стиже из Билећког језера, Брода, Прњавора, Крупе на Врбасу и Угра.


Независне новине