СВЕ ПОСКУПЉУЈЕ, А ДАН ЗАТВОРА И ДАЉЕ 50 КМ :: Semberija INFO ::

 

СВЕ ПОСКУПЉУЈЕ, А ДАН ЗАТВОРА И ДАЉЕ 50 КМ


Foto: Ilustracija
Поскупљење свих врста роба и услуга и захуктала инфлација у овом тренутку не утиче на цијену боравка у затвору, па криминалци и даље дан затвора могу да откупе за 50 марака.

Према Кривичном законику Републике Српске, затворске казне до годину дана могу се замијенити за новчане, тако што се сваки дан затвора мијења за износ од 50 марака. Замјена затворске казне новчаном могућа је и у Федерацији БиХ и за осуђене по Кривичном закону БиХ, али они дан затвора плаћају 100 КМ.

Из Министарства правде РС на наша питања да ли ће се усљед инфлације и поскупљења мијењати износ од 50 КМ, добили смо кратак, неодређен одговор.

„Министарство правде пратиће мјере Владе Републике Српске у вези са инфлацијом“, наводи се у одговору одлазећег министра правде РС Антона Касиповића.

Одредба  о замјени затворске казне новчаном укинута је 2017. године, али измјенама КЗ-а РС из марта прошле године та одредба је враћена. Томе се противио велики дио стручне јавности, па и сам Касиповић, али упркос противљењу остаће упамћен као министар у чијем мандату је омогућено криминалцима да избјегну одлазак иза решетака тако што за дан затвора плате мизерних 50 КМ.

Адвокат из Бањалуке Милан Малешевић који годинама уназад критикује измјене КЗ РС и уношење одредбе о замјени затворске казне новчаном каже да та одредба представља директно забадање ножа у леђа правосудног система.

Према његовим ријечима, та накарадна одредба довела је до тога да онај ко је осуђен на новчану казну, а нема пара да ту казну плати, на крају заврши у затвору, док с друге стране, они који су осуђени на затворску казну од рецимо десет мјесеци, могу ту казну да замијене новчаном и да практично уопште не буду кажњени.

„Инфлација додатно иде на руку онима који уз помоћ пара избјегавају одлазак у затвор, јер се за сто марака не може купити никакве робе или намирница у истој количини као раније, само се дан затвора може откупити по истој цијени“, каже Малешевић.

Према подацима ВСТС БиХ, од марта прошле до 31. децембра 2021. године, у Републици Српској је 95 казни затвора замијењено за новчане, а до краја септембра ове године још 78 казни затвора је пред судовима у РС замијењено за новчане.

(Цапитал)