ЛИДЕРИ КОЈИ ИЗГУБЕ ИЗБОРЕ ТРЕБАЛО БИ ДА ПОДНЕСУ ОСТАВКУ :: Semberija INFO ::

 

ЛИДЕРИ КОЈИ ИЗГУБЕ ИЗБОРЕ ТРЕБАЛО БИ ДА ПОДНЕСУ ОСТАВКУ


Из избора у изборе СДС копни и биљежи велики пад повјерења бирача. Показали су то и посљедњи избори, на којима је СДС играла утакмицу не за себе, већ за ПДП, оцјењује професор Уставног права Радомир Лукић.

Лидерима и једне и друге странке сада је већа брига како да остану на челу својих партија, па се сада крију иза наводне крађе избора и протеста, каже професор Драго Вуковић.

И за Лукића и за Вуковића побједа Милорада Додика и Жељке Цвијановић је очекивана.

Централна изборна комисија готово да је пребројала све гласове. Промјене нема, јер се очекивало да се Мирко Шаровић не може супротставити Жељки Цвијановић, због својих просарајевских и пробосанских ставова још из времена док је био у Савјету министара, оцјењује Лукић. Подсјетио је да је Цвијановићева побиједила и Вукоту Говедарицу, са скоро истом разликом с којом је Додик побиједио Јелену Тривић.

- Мислим да се ради о немогућности да се поднесе пораз и да је ово превазишло оквире те неке мале побуне и да су вјероватно у све то уплетени туђи прсти. ПДП је пио политичку крв СДС-у и он се на тој политичкој крви дигао - каже Лукић.

За професора Вуковића, Шаровићев пораз је очекиван, након што су он, али и његови претходници, првенствено Младен Босић, од некада успјешне странке оставили само љуштуру, од које је користи имало само њено најуже руководство. Сматра да би најбоље било да губитници поднесу оставке.

- Дефинитивно је јасно да у свим демократским друштвима лидери који изгубе изборе - поднесу оставку. То је једна политичка култура. Код нас то још није заживјело. Можда ће послије ових избора бити - каже Вуковић.

Због преурањеног славља и проглашавања наводне побједе Јелене Тривић, и Бранислав Бореновић би требало да поднесе оставку, сматрају наши саговорници. Кажу да је, због неодговорног потеза могло доћи до насиља на улици. Разумију да побједу желе сви, али резултати кажу да је Милорад Додик побиједио, а Јелена Тривић изгубила.

Сада је, кажу, на чланству ПДП-а да одлучи хоће ли казнити потез руководства странке, које је, на нечији "миг" довело Јелену Тривић у овакву ситуацију, а народ у заблуду.

- За мене је већи проблем Бореновић. Он је врло фрустриран политичар, који беспотребно манипулише странком и бирачима. Између осталог, и Јеленом Тривић, коју је је на овај начин веома потрошио - каже Вуковић.

Избори су били демократски, каже професор Лукић, и наводи - свугдје у свијету, па и код нас постоје мање повреде, али оне никад нису масивне и масовне. Ово што раде СДС и ПДП, каже, има своју позадину.

- Мислим да, с обзиром на претпоставку, поготово вође ПДП-а и СДС-а које немају куражи и идеја, да се ту ради о потреби која све то охрабрује, да се политичка сцена у Републици Српској промијени, да се направи државни пуч или удар. Прије свега да се елиминише Милорад Додик. То је основна поента овога што се ради - каже Лукић.

Лукић подсјећа и на времена када су странци забранили Српској демократској странци да као побједници формирају Владу.
 
(РТРС)