УЧИТЕЉИ ПИСАЛИ МИНИСТАРСТВУ: ОСНОВЦИ У СРПСКОЈ ОПТЕРЕЋЕНИ ВИШКОМ ЧАСОВА :: Semberija INFO ::

 

УЧИТЕЉИ ПИСАЛИ МИНИСТАРСТВУ: ОСНОВЦИ У СРПСКОЈ ОПТЕРЕЋЕНИ ВИШКОМ ЧАСОВА


- Према тренутном наставном плану, неколико разреда основних школа у Српској има више часова него што је законом дозвољено, због чега је Друштво учитеља Републике Српске слало допис Министарству просвјете и културе РС да га је потребно мијењати.

Наиме, по позиву да дају сугестију за предочени Правилник о наставном плану и програму за основно образовање и васпитање, Друштво учитеља РС је навело да тренутни наставни план није у складу са законским актима, те да је прекорачено дозвољено седмично оптерећење ученика.

Истичу да је дозвољено да прва тријада има највише 20 сати, друга тријада 26 школских часова, док трећа може бити оптерећена са највише 30 школских часова.

"Простим погледом на табелу Прилога 1 Наставни план одступа од овог правног акта, јер ученици шестог разреда имају 30 часова редовне наставе, а дозвољено је највише 26. Ученици деветог разреда имају 31 час, а дозвољено је највише 30", наводи се у њиховом допису, гдје напомињу да је истим чланом ове уредбе наглашено да у седмично и дневно оптерећење ученика улазе и часови додатне и допунске наставе, као и ваннаставне активности.

"За прву тријаду уз поменута оптерећење у трећем разреду ученици могу да имају само часове редовне наставе те не смију бити обухваћени секцијом, допунском или додатном наставом. И ученици петог разреда су готово потпуно оптерећени редовном наставом да им остаје могућност само похађања једног часа других видова наставе", казали су из Друштва учитеља РС те су предложили да буде измијењен Наставни план јер је то од изузетног значаја за све просвјетне раднике.

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске су казали за "Независне" да ће у складу са новим Законом о основном васпитању и образовању, који је тек донесен, у законски предвиђеном року од годину дана приступити изради и доношењу њиме предвиђених подзаконских аката.

"У складу с тим требало би да буде донесена и нова Уредба о педагошким стандардима и нормативима за основно васпитање и образовање, којом се дефинише седмично и дневно оптерећење ученика. Оно ће свакако бити дефинисано у складу с иновираним наставним програмима које су утврдили стручни тимови, у складу с Акционим планом спровођења реформских процеса у области предшколског, основног и средњег васпитања и образовања у РС", рекли су из Министарства.

Нина Нинковић из Републичког педагошког завода је рекла да се у оквиру реформских процеса у области основног васпитања и образовања већ три године ради на развијању наставних програма за предмете, односно предметна подручја од првог до деветог разреда.

"Значајан дио посла на иновирању наставних програма за основну школу је урађен, али предстоји још активности усмјерених на развијање наставних програма. Наставни програми су значајно унапријеђени у складу са савременим достигнућима у области науке,  потребама времена у којем живимо, као и захтјевима наставне праксе. У складу с тим извршене су измјене у дефинисању циљева наставних програма, али фокус је био на исходима учења, који су основа наставних програма и који усмјеравају наставнике у ком правцу и на који начин да организују наставни процес, а како би знања, способности и вјештине које ученици стичу били функционалнији", рекла је Нинковићева за "Независне".
Истиче да је много тога рађено да исходи учења не буду више дефинисани само у једној сфери, већ да обухватају све сегменте развоја личности, односно да буду усмјерени на развој цјеловите личности ученика.

"Многи од тих исхода су дефинисани конкретније и јасније, тако да могу да упућују наставнике на који начин да организују наставни процес.

Стручни тимови који су радили на развијању наставних програма настојали су и начином дефинисања исхода учења обезбиједити основу за функционалнију и захтјевима живота у 21. вијеку примјеренију наставу, односно настојали су усмјерити наставнике ка организацији наставе у којој су ученици што више активно укључени,  наставе која подразумијева примјену различитих метода и облика рада, стратегија и извора учења, различитих начина на које ученици могу показати шта су научили. Унапријеђен је и дио наставног програма који се односи на дидактичка упутства и препоруке наставницима за реализацију наставних програма, као и дио који се односи на корелацију са другим наставним предметима", рекла је Нинковићева.

(Независне)