СТАНАРЕВИЋ: СРПСKА – НАЈВЕЋЕ ГРАДИЛИШТЕ НА МРЕЖАМА АУТО-ПУТЕВА У ЕВРОПИ :: Semberija INFO ::

 

СТАНАРЕВИЋ: СРПСKА – НАЈВЕЋЕ ГРАДИЛИШТЕ НА МРЕЖАМА АУТО-ПУТЕВА У ЕВРОПИ


– Вршилац дужности директора предузећа “Аутопутеви Републике Српске” Слободан Станаревић сматра да је Српска тренутно највеће градилиште на мрежама ауто-путева у Европи и очекује да ће у другој половини августа у саобраћај бити пуштена прва дионица Kоридора “Пет це” кроз Српску од Добоја, односно од петље Kостајница, до петље у Јоховцу.

Станаревић је рекао да је ова дионица дужине 6,5 километара у вриједности око 74 милиона евра.

“Изградња ове дионице ауто-пута од великог је значаја за Републику Српску и БиХ, јер је ријеч о Kоридору `Пет це`, а посебно је важна за Српску јер се тиме добија дио обилазнице око града Добоја”, истакао је Станаревић у интервјуу Новинској агенцији Републике Српске – Срна.

Станаревић је навео да ће, након што ова дионица буде завршена у другој половини августа, бити организовано њено свечано отварање и пуштање у саобраћај.

Према његовим ријечима, за ову дионицу ауто-пута завршен је технички преглед на терену и у току је припрема документације, након чега се иде на добијање употребне дозволе.

Он је навео да ће ЈП “Аутопутеви Републике Српске” прослиједити Влади Републике Српске приједлог путарине за ову дионицу ауто-пута.

Станаревић је рекао да су ауто-путеви “жила куцавица” и један од највиталнијих националних интереса Републике Српске који ће допринијети укупном развоју привреде и туризма Српске.

Он је истакао да је у току извођење радова на другој дионици ауто-пута на Kоридору “Пет це” код Добоја, од Kостајнице до Путниковог брда и границе са ФБиХ, који се финансира средствима ЕБРД-а у вриједности 180 милиона евра, а чији је рок за завршетак двије године.

“Након завршетка ових радова имаћемо изграђен комплетан крак ауто-пута од Јоховца према југу до границе са ФБиХ. С друге стране, имамо и крак на сјевер и у току је фаза избора достављених понуда, али Европска комисија мало отеже са неким дописима, односно наставком процедуре”, рекао је Станаревић.

Станаревић је најавио да ће у септембру почети радови на изградњи ауто-пута Приједор-Бањалука и дионице ауто-пута Бијељина-Рача.

“Добијена је грађевинска дозвола за 2,5 километра ауто-пута код Приједора, експропријација се ради ужурбано на осталом дијелу трасе, а рок за извођење радова је пет година”, напоменуо је Станаревић.

Kада је ријеч о дионици Бијељина-Рача дужине 20 километара, која се финансира средствима Републике Српске и Србије, Станаревић сматра да би до 10. септембра требало да се добије грађевинска дозвола за читаву трасу овог ауто-пута, чиме се стичу услови за почетак свих радова.

“Једна од битних дионица су ауто-пут Нови Град-Београд и Београд-Сарајево-Београд”, истакао је Станаревић.

Станаревић је најавио да је 20. августа предвиђено потписивање уговора са изабраним извођачем и инвеститором за изградњу ауто-пута за дионицу Брчко-Вукосавље, дужине 33 километра.

Он је рекао да ће изградњом ове три дионице Република Српска добити нових 100 километара ауто-путева.
Говорећи о мосту на Сави код Градишке, чија је изградња недавно завршена, Станаревић је рекао да се чека на изградњу приступне саобраћајнице са хрватске стране.

“Овај мост је од међународног значаја за БиХ и Хрватску. Још није завршена приступна саобраћајница са хрватске стране до петље у Окучанима. Изградњу ове дионице, на срећу, добио је извођач из Републике Српске и вјерујем да ће он `гурати` изградњу ове приступне саобраћајнице”, рекао је Станаревић.