Вишковић: Тражимо најбољи модел за ограничење цијене хљеба :: Semberija INFO ::

 

Вишковић: Тражимо најбољи модел за ограничење цијене хљеба


БАЊАЛУКА - Република Српска могла би, по узору на Србију, ограничити цијене хљеба, односно увести такозвани народни хљеб. Истовремено, припремају се и робни пакети за социјално угрожене категорије, најавио је премијер Српске Радован Вишковић у емисији Отворено речено Радија Репблике Српске.

Вишковић је рекао да Влада заједно са пекарима тражи рјешење за увођење мјере ограничења цијене хљеба, додајући да се трага за моделом који би задовољио социјалне потребе.

- Трагамо за најбољим моделом. Модел који има Србија није се у пракси до краја показао као добар. Србија има врсту хљеба који се назива "Сава", али интересовање за ту врсту хљеба није на неком значајном нивоу. Ми можемо ићи у такву врсту мјере да видимо на који начин то ријешити - рекао је он.

Грађани подржавају идеју у вези с органичавањем цијене хљеба, али сматрају да треба одабрати модел који ће онемогућити било какве злоупотребе.

Вишковић је најавио да ће у наредним данима око хиљаду тона брашна, посредством Црвног крста, бити упућено у локалне заједнице, како би се помогло најугроженијим категоријама становништва.

Осим брашна, у прехрамбеном пакету ће, између осталог, бити уље и конзервирана храна.

- Ми смо дали налог млинарима да одређену количину пшенице претворе у брашно. Да би онемогућили било какве злоупотребе, спекулације и слично, биће посебно паковање означено амблемом Републике Српске и Црвеног крста, како се таква врста брашна не би могла наћи у продаји - појаснио је премијер.

Вишковћ је навео да Република Српска у силосима има више од осам хиљада тона пшенице, а од пољопривредних произвођача ће након овогодишње жетве бити откупљена већа количина ове житарице,преноси РТРС.


Глас Српске